Bőrgyógyász: ezért ne tetováltass soha anyajegyre

2023. június 13.
Mivel a bőrrák első jele lehet egy anyajegy megváltozása, ha rátetováltatunk, sokkal nehezebb észrevenni, ha baj van. Különösen fehér vagy fekete tintával nem ajánlatos az anyajegyekre tetováltatni.
Bőrgyógyász: ezért ne tetováltass soha anyajegyre
  • Az anyajegy változása az első jele lehet a bőrrák legagresszívebb formájának, a melanómának.
  • A bőrgyógyászok egyáltalán nem javasolják, hogy rátetováltassunk egy anyajegyre, különösen nem fehér vagy fekete tintával.
  • Ha egy millimétert hagyunk az anyajegy körül a tetoválással, az segíthet, hogy az éves szűrésen észrevegye az orvos, ha baj van.

A bőrrákot elsősorban az anyajegyek változásán vehetjük észre. Ha azt látjuk, hogy más színe, formája lett egy-egy anyajegynek, vagy megjelent egy újabb gyanús folt, időben orvoshoz fordulhatunk. De még az orvosnak sem könnyű észrevenni az éves szűrésen az anyajegy változását, ha rátetováltatunk.

„A pácienseink 80-90 százalékának van tetoválása, 30 százalékuknak több is – mondta Dr. Alexander Witkowski, az OHSU Orvostudományi Karának bőrgyógyász professzora, aki a világ legkisebb anyajegyét is diagnosztizálta korábban. 

Mielőtt tetováltatnánk, menjünk bőrgyógyászhoz

„Általánosságban azt javaslom, hogy 3-4 havonta tartsunk önellenőrzést – mondta a bőrgyógyász. – Nagyon alaposan nézzük meg azokat a testtájakat, amiket tetováltattunk.” Sőt, a szakember azt is erősen ajánlja, hogy mielőtt magunkra varratnánk valamilyen mintát, bőrgyógyásszal vizsgáltassuk meg azt a területet, ahova tetováltatni szeretnénk. „Nézessük meg, van-e valamilyen esetleges probléma azon a részen, főként ha sok anyajegyünk van vagy bármely más bőrproblémával küzdünk” – mondta Dr. Witkowski.

A tetoválás ne érjen az anyajegyhez

Legalább 1 milliméter távolság legyen az anyajegy és a tetoválás között

Legalább 1 milliméter távolság legyen az anyajegy és a tetoválás között

Ha eldöntöttük, hogy olyan testtájra tetováltatunk, ahol vannak anyajegyek is, mindenképp tartson a minta legalább 1 milliméter távolságot az anyajegytől. Így látható marad, ha az anyajegy nő vagy változik az alakja. Azt is észrevehetjük, ha a tetoválás változik meg. 

Ha anyajegyre tetováltattunk, tovább tarthat a vizsgálat

Mivel az anyajegy színének megváltozása a melanóma tünete lehet, a tinta – főként a fehér vagy fekete – elfedi a bőrrák jeleit. „Gyakori, hogy emiatt biopsziát kell végeznünk elővigyázatosságból alapvetően jóindulatú bőrelváltozásoknál is – mondta a bőrgyógyász. – Ez azt is jelenti, hogy egy éves anyajegyszűrés sokkal tovább tarthat egy tetovált páciensnél. Sokkal elővigyázatosabbnak kell lennünk, ha a test nagy részét fedi tetoválás és még az anyajegyekre is rátetováltak.”

Forrás: Insider, fotó: Unsplash, Getty Images