Nagyon nem mindegy, mihez iszol teát és bort, figyelmeztet a szakértő

2024. szeptember 18.
A tea, a bor és a kávé is gátolhatja a vas felszívódását, figyelmeztet a szakértő. Érdemes átgondolnunk, milyen ételekhez fogyasztjuk őket.
Tea, bor, étkezés

A tea sokak mindennapi életének része, különösen igaz ez az ősz egyre közelgő, hűvösebb napjaira. Kiderült azonban, hogy nem mindegy, milyen ételekkel párosítjuk, ugyanis a tea és a kávé fogyasztása bizonyos ételekkel kombinálva komoly tápanyaghiányhoz vezethet.

A probléma forrása a tea és a kávé bizonyos kémiai összetevői, mint például a polifenolok, amelyek bár hasznosak a gyulladáscsökkentésben, blokkolják a vas felszívódását. A vas elengedhetetlen az oxigén szállításában, az energiaszint fenntartásában és az immunrendszer erősítésében, így annak hiánya súlyos következményekkel járhat. Ha rendszeresen teát iszunk vasban gazdag ételek, például steak, sült marhahús vagy zöld leveles zöldségek mellé, anélkül is vérszegénységet kockáztatunk, hogy tudnánk róla, ugyanis akadályozzuk a tápanyagok beépülését szervezetünkbe. Különösen veszélyeztetettek a menstruáló nők a kérdésben, hiszen ők amúgy is hajlamosabbak a vashiányra.

A tea gátolhatja a vas felszívódását.

A tea gátolhatja a vas felszívódását

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a borban megtalálható tanninok és oxalátok szintén blokkolják a vas felszívódását, így ezeket az italokat is érdemes elkerülni, ha vasban gazdag ételeket fogyasztunk. Érdemes mindemellett arra is odafigyelnünk, hogy amennyiben gyenge az étvágyunk vagy szeretnénk növelni izomtömegünket, fontos kerülnünk a túl sok folyadékbevitelt étkezés közben, hiszen ez könnyen eltelít, így egyszerűen kevesebb helyet hagyunk gyomrunkban magának az ételnek.

És hogy mit érdemes még észben tartanunk? Célszerű legalább három órával lefekvés előtt befejeznünk az étkezést, hogy elkerüljük a refluxot, és szintén emiatt a szempont miatt lehetőleg ne kanapén fekve vagy fotelben ülve fogyasszuk el, hanem egyenes háttal. A nem megfelelő testtartás ugyanis megnehezítheti az emésztést és növelheti a gyomorpanaszok kialakulásának esélyét.

Forrás: DailyMail, Fotók: Getty Images