6 étel, amit jobb kerülni a menstruáció alatt

2022. július 06.
Azzal, hogy odafigyelsz, mit eszel-iszol a menstruáció alatt, nagyban megkönnyítheted a saját dolgodat!

A menstruációs görcsök kisebb-nagyobb mértékben minden nő életét megnehezítik. A görcsök mellett pedig gyakran jelentkezhet még fejfájás, hangulatingadozás, ingerlékenység és puffadás is, sokszor már a vérzés előtt 7-8 nappal. Ez az úgynevezett premenstruációs szindróma, azaz a PMS, melynek tünetei a menstruáció kezdetéig tartanak, akkor pedig a vérzéssel járó hasi fájdalmak lépnek színre. A kínzó görcsök és a havi vérzést megelőző kellemetlenségek ellen helyes táplálkozással, mozgással és pihenéssel is sokat tehetsz, most azt mutatjuk, mely ételeknek jobb ilyenkor búcsút inteni.

Menstruációs ciklus

Táplálkozással is segíthetsz a menstruációs gondokon

Már a menstruációt megelőző napokban érdemes odafigyelned a táplálkozásra, mivel az elfogyasztott ételek és italok is fontos szerepet játszanak szervezeted működésében. A B-vitamin bevitele például segíthet a fájdalom csökkentésében és a hormonális folyamatok szabályozásában. Különösen ajánlott a B6-vitamin, amit sok más mellett olajos magvak, búzacsíra, karfiol, banán, zeller, fokhagyma, spenót, barna rizs és káposzta fogyasztásával vehetsz magadhoz. Az ásványi anyagok közül az izomlazító és stresszoldó magnézium és a kalcium tehet különösen jó szolgálatot.

Az étrend összeállításánál ügyelj arra, hogy a lehető legkevesebb sót vedd magadhoz, az ugyanis vízvisszatartást eredményezhet – emiatt fokozódhat a puffadás és romolhat a közérzeted. Kerüld az előre elkészített, konzerv vagy fagyasztott ételeket, a felvágottakat, a sózással tartósított halféléket és a különféle sós rágcsálnivalókat.

Fehér cukor

A nők többsége a menstruáció előtt és alatt erőteljesen kívánja az édességet. A fehér cukorral készült desszertek a kerülendő élelmiszerek közé tartoznak, ám szerencsére egészséges alternatívákkal kiválthatod ezeket: friss vagy aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával, teljes kiőrlésű lisztből készült keksszel vagy legalább 70% fölötti kakaótartalmú csokoládéval.

Kávé, tea, kóla

Enyhülhetnek a PMS tünetei, ha visszaszorítod a kávéfogyasztást és kerülöd a koffeint is tartalmazó fekete teát, valamint a kólát. Ezek az italok még érzékenyebbé és ingerlékenyebbé tehetnek, ezért sokkal szerencsésebb azokat valamilyen lazító hatású gyógyteával – például citromfűvel – kiváltani. A menstruációval járó panaszokra gyógyír lehet a kimondottan nőknek összeállított teakeverék, amit bioboltokban szerezhetsz be.

Többféle kávé csészében

Jobb csínján bánni a koffeint tartalmazó italokkal a menstruáció alatt

Alkohol

Az alkoholos italok (és ételek) több szempontból sem ajánlottak a menstruáció előtt és alatt, például azért, mert könnyen dehidratálják a szervezetet, emiatt pedig erőteljesebbé válhat az amúgy is kellemetlen fejfájás. Az emésztésnek sem tesz túl jót, elég kicsit elvetni a sulykot, és máris hányinger gyötörhet vagy rosszabb esetben hasmenés alakulhat ki, ami cseppet sem hiányzik a PMS tünetei és a menstruációs görcsök mellé.

Vörös húsok

A menstruációval járó kellemetlenségekért többek között a prosztaglandin nevű vegyület felelős, ami összehúzódásra készteti a méhizomzatot, hogy a méhnyálkahártya leválhasson. Ha nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben, fájdalmas görcsöket okozhat, vörös húsok fogyasztásával pedig növelheted ennek a kockázatát. Persze magas vastartalma miatt sokan ajánlják ezt az élelmiszert, de ha alapvetően fájdalmas a menstruációd, jobb más formában pótolnod a vasat!

Csípős, fűszeres ételek

A pikáns ételek gyomorfájdalmat, puffadást és emésztési panaszokat okozhatnak, amik még nehezebbé tehetik a piros betűs napokat. Ha a hétköznapokon is nehezebben bír a szervezeted a csípős, túlzottan fűszeres fogások emésztésével, a menstruáció alatt valószínűleg még nagyobb kihívást jelent számára, amit ha lehet, érdemes elkerülni.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?