Öregítő cukor: bőrproblémákat okozhatnak az édességek?

2024. szeptember 23.
Az édesség jobb kedvre hangol, energiát ad, de a karcsúságunknak bizony nem tesz jót. És a legújabb kutatások szerint a bőrünknek sem: a pattanásainkért és a ráncainkért is felelős lehet. Levezetjük, hogyan öregít a túlzott cukorfogyasztás, és miként védhetjük ki a negatív hatásokat.
cukor-borproblemak

Mindannyian ismerjük a semmiből előtörő, kínzó sóvárgást néhány kocka csoki vagy épp egy szelet süti után. Nos, a cukor iránti rajongásunkat már az anyatejjel magunkba szívjuk, amely laktóztartalmánál fogva természetesen édes. Születésünkkor (jó esetben) ezzel az alapízzel találkozunk először, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy később is vonzódunk az édes ízekhez.

Ráadásul az anyatej nemcsak táplálékot, hanem komfortérzetet és biztonságot is nyújt csecsemőkorban, így ez a mennyei íz pozitív élményekkel társul már a kezdetek kezdetén.

Mi több, kutatásokból tudjuk, hogy a cukor az agyban dopamint szabadít fel, amely az örömérzetért felel és egyfajta függőséget is képes kiváltani. És ha mindez nem lenne elég nyomós indok a reggeli kakaós csiga és a délutáni habos kávé utáni vágyakozásunkra, akkor az evolúciós okok mellett se menjünk el szó nélkül. Mivel a természetben az édes íz gyakran összefügg a magas energiatartalmú, nem mérgező táplálékokkal, őseinket segítette a túlélésben.

A gond csupán az, hogy ma már nemcsak gyümölcsöket és édes bogyókat fogyasztunk, hanem magas cukortartalmú üdítőket, péksütiket, édességeket, amelyekre a szervezetünknek valójában nincs szüksége. Nem beszélve a készételekben megtalálható, a csomagoláson gyakran „álnéven” szereplő hozzáadott cukrokról, amelyek úgy kerülnek a szervezetünkbe, hogy sok esetben nem is tudunk róla. (Helló, ketchup és sonka!)

Amellett, hogy a túlzott cukorfogyasztás különféle anyagcsere-betegségekhez – akár cukorbetegséghez is – vezethet, a bőrünk egészségére is kimondottan rossz hatással van, vagyis a cukor bőrproblémák sorát okozhatja.

Azok a fránya pattanások

cukor-borproblemak

Bőrproblémák sorát okozhatja a túlzott cukorfogyasztás

A gyakori cukorfogyasztás megemeli a vércukorszintet, ezzel együtt az inzulintermelést, amely stimulálja az androgén hormonok (ilyen például a tesztoszteron) termelődését is. Ennek következtében fokozódik a bőrben a faggyútermelés, és máris jelentősen megnő a pattanások kialakulásának az esélye.

A magas cukorbevitel általánosságban serkenti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, így a bőrben is, ami szintén hozzájárul az akné rosszabbodásához. De ezen túlmenően érzékenységhez, kipirosodáshoz és az ekcéma megjelenéséhez vagy fellángolásához is vezethet – ami a bőrproblémák sorát illeti.

„Kevesen tudják, hogy a túlzott cukorbevitel a baktériumok elleni védekezést is csökkenti – magyarázza dr. Gyöngyösi Nóra PhD bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. – Így a kicsit banálisabb tünetek is intenzívebbek tudnak lenni: például a pattanások nagyobb gyulladással járnak, és nehezebben gyógyulnak.

A cukoranyagcsere-problémáknak, például az inzulinrezisztenciának is lehet a jele a pattanásos bőr. Ezért szoktuk indokolt esetben ilyen téren is kivizsgáltatni az aknés bőrrel érkező pácienseket. Emellett persze a cukorfogyasztás csökkentését javasoljuk, ami egyébként a cukoranyagcsere-betegséggel nem diagnosztizáltaknak is segíthet a pattanások csökkenésében” – teszi hozzá.

Cukor helyett gyulladáscsökkentés

A bőrproblémák ellen gyulladáscsökkentő, bogyós gyümölcsökkel is tehetünk…

A legfrissebb ajánlások szerint a nőknek maximum napi hat teáskanálnyi (25 gramm vagy 100 kalória), a férfiaknak pedig legfeljebb kilenc teáskanálnyi (36 gramm vagy 150 kalória) cukrot javasolt fogyasztani. Ebbe nemcsak a reggeli péksüteményben, de például a gyümölcslevekben, üdítőkben, szószokban, felvágottakban, öntetekben található cukor is beleértendő.

Amellett, hogy igyekszünk odafigyelni a mértékletes cukor- és szénhidrátfogyasztásra, több módon is csökkenthetjük a glikáció hatását és védekezhetünk az esetleges bőrproblémák ellen.

Ha a magas szénhidráttartalmú ételek mellé fehérjét (húst, halat, tojást, hüvelyeseket, olajos magvakat) is eszünk, mérsékelhetjük a vércukor- és inzulinszint emelkedést. És jó, ha bőségesen kerül gyulladáscsökkentő étel is a tányérunkra – ilyenek például a bogyós gyümölcsök (minél sötétebb, annál jobb), a gyömbér és a kurkuma, a sötétzöld levelű zöldségek, a cékla és az édesburgonya.

A cikk teljes verzióját az aktuális Marie Claire-lapszámunkban olvashatod el!

Szerző: Jaksa Petra, Fotó: Getty Images, Pexels