Apró, fehér pattanások az állon. Ez okozza!

2021. január 08.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla egy nagyon kompakt poszttal jelentkezik, amelyben inzulinrezisztensként járt utána annak, hogyan vehetjük fel a kesztyűt érintettként, hogy ne csak magát a betegséget, hanem az általa okozott kellemetlen bőrproblémákat is kezeljük.

Az inzulinrezisztenciának nálam más tünete nem volt, csak a pattanások, és néha farkaséhség, édességi utáni vágy. De se túlsúly, se hízás, se menstruációs zavar, szőrösödés vagy depresszió nem jelentkezett. Azok tehát mind tévhitek, hogy ha nincs súlyprobléma, akkor nem lehet szó inzulinrezisztenciáról. De sajnos lehet!

Amikor a táplálkozásomat részleteztem, arra nem tértem ki, hogy tejterméket sem fogyasztok, mert ez 10 éve így van, és már sokszor említettem a blogon és Instán is. De a teljes képhez hozzátartozik. Vegán viszont nem vagyok, távolról sem, és glutént is fogyasztok. Ha tehát kategorizálnom kéne magam, akkor talán a paleóhoz állok a legközelebb, de nem szeretem ezeket a besorolásokat és a diétákat sem.

peonilla jaksa petra

Na de akkor térjünk a lényegre! Egy időre úgy tűnt, hogy megoldottam a pattanás kérdést egy életre, ám tavaly (2020) tavaszán ismét ellepték az állam és szám környékét az aknés tünetek. Ezek leginkább ilyen fehér, pici, kinyomható zárt komedók voltak. A nyakamon is volt jó pár, és semmilyen külső kezelés hatására nem javultak, sőt mindig újabbak jöttek elő, ha kinyomkodtam őket. (Igen, sajnos ebben bűnös vagyok, ez van.) Emellett időnként belső, kinyomhatatlan cisztás pattanások is megjelentek, de ebből a fajtából 1-2, nem túl sok.

Teljes kivizsgálás

Annyira elkeseredtem, hogy eldöntöttem, hogy akkor itt az idő egy alapos kivizsgálásnak, hogy mégis miért történik ismét ez velem közel 37 évesen. Elmentem bőrgyógyász mellett természetgyógyászhoz, hormonális vérvételre és terheléses cukor vizsgálatra is. Fogorvosnál, nőgyógyásznál jártam korábban – ezeket is javasolják a góckutatás részeként, ha valaki pattanásokkal küzd, illetve a fül-orr-gégészetre, gasztroenterológushoz bejelentkezést. Mivel a hormonokért állami alapon is fizetni kell, én úgy voltam vele, hogy akkor inkább kifizetem, nézzenek meg mindent egyben, így magánlaborba mentem (ProLabor), ahova a természetgyógyász adott némi kedvezményt is.

Egy régebbi Instagram-posztban írtam, hogy a háziorvosom és a bőrgyógyászom sem látott különösebb gondot a laboreredményemen. Ez egyébként jellemző, hiszen a dokik csak a határértékeket nézik, amik már csak durva eltéréseket mutatnak, és az összefüggéseket se mindig látják át. Ez nem az ő hibájuk, ezeket nem tanítják az egyetemen, de én azt gondolom, nem szabad beérni egyetlen orvosi véleménnyel! Nekem is a hormonokra specializálódott természetgyógyászom (Eperjesi Katalin – ha bárkinek segítség) figyelt fel a nagyon alacsony éhgyomri inzulinomra (2-es), ami inzulinrezisztenciára utal. Az inzulinrezisztencia ugyanis provokálja a tesztoszteron és annak módosult DHT formájának termelődését, ami felel az arcbőr fokozott zsírosodásáért és a tipikusan állon megjelenő aknékért. Egy kisebb fajta ösztrogéndominanciám is van (TSH magas, a T4 alacsony), ami szintén ehhez járul hozzá. Sajnos a terheléses cukorvizsgálat ismétlése a Covid miatt még várat magára, mert ez elsőre nem sikerült. Viszont az, hogy a javasolt „terápia” eredményt hozott, azt mutatja, hogy valószínűleg igaz a feltételezés.

És akkor, hogy miket kezdtem el csinálni, miután erre fény derült.

Ismerted?

Belsőleg 

Elhagytam minden cukortartalmú édesítőszert (se méz, se juharszirup, se agavé szirup, semmi – igen, az elején nehéz volt), azóta újra bevezettem a mézet, de csak reggel fogyasztok 1 teáskanállal a zabkásámba, és ennyi. Édesítőnek ezeket használom: glicin, eritrit, lucumapor. Sütéshez is, ha pedig nagyon sütiznék bárhol, akkor cukormenteset választok. Kávéba, teába nem teszek semmit.

Figyelek a táplálkozásomra kiegyensúlyozottság szempontjából: minden étkezéskor fogyasztok valamilyen proteint, hogy valóban jóllakjak. Igyekszem kerülni a magas GI ételeket, és 3-4 óránként eszem. Sok zöldség, sovány hús, hal, barna rizs, quinoa, bulgur – plusz ha már, akkor barna tészta, barna kenyér. Kevesebb gyümölcsöt eszem, mint régebben, de erre nem figyelek annyira, banánt is fogyasztok. A smoothie-kat elhagytam, de inkább a tél miatt, mert nem vágyom hidegre. Olajos magvakat csak nagyon keveset eszem, mert ezek is bezavarhatnak a hormonháztartásba, és nekem van hajlamom tőlük is „kirügyezni”.

Elkezdtem Myo-Inozitol étrend-kiegészítőt szedni (3×1000 mg, majd 2 hét után 3×2000 mg). Korábban soha nem hallottam róla, de nálam nagyon érződött a hatása, főleg az első 1-2 hónapban. Olyan teltségérzetet rég nem éreztem evés után, mint ennek a fehér pornak az evés előtt vagy közbeni elfogyasztásakor. Az inozitol érzékenyebbé teszi az inzulinreceptorokat az inzulinnal szemben, így az inzulin célba ér, tehát a hasnyálmirigy normálisan fog működni. A természetgyógyász ajánlására Swanson inozitolport vettem először, most a Vitakinget szedem, mert jóval olcsóbb.

Macakapszula – régen (is) szedtem, aztán abbahagytam egy időre, de nyáron újrakezdtem, mert rájöttem, hogy igenis számít, hogy szedem. Nem fáj az ovuláció és a göbös, cisztás pattikat is kordában tartja. Vitaking van most ebből is, és vettem Pharmekalt (2000 mg) utánpótlásnak. A macáról írtam már bővebben.

Króm – szintén a vércukorszint kiegyensúlyozásában segít. Bérest szedek most (120 mg), de biztos van jobb is.

Gurmar Gymnema Sylvestre Por kapszula – Ájurvédikus táplálékkiegészítő, amit anyukámtól kaptam. Beállítja a vércukor működést, optimalizálva a vércukor szintet – ha valakinek túl magas a cukra, vagy éppen túl alacsony, mindkettőre jó. Ezt nem olyan régóta szedem.

Jód & szelén komplex – WTN márkát vettem, kiegyensúlyozza a pajzsmirigyműködést, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat.

Cink – szintén hiányt szenved a szervezet ilyenkor. Kávéimádókra ez hatványozottan igaz!

Külsőleg

Tretinoin Cordes vaskrém 0,05% – heti 2x teljes arcra (vényköteles retinol, van róla ebben az Instagram highlights-ban több infó), de fogok még írni erről is.

Akneroxid 50 mg (benzoyl peroxide) – kétnaponta csak az államra használom, ahol hajlamos vagyok kirügyezni. Reggel, arcmosás előtt felkenem, 30 perc múlva lemosom, és jöhet a szokásos reggeli rutinom. Egyszer régen használtam, de akkor fent hagytam, és szétmarta a bőröm, emiatt felhagytam vele, viszont ezzel a lemosós, pakolásszerű alkalmazással nagyon szépen működik.

Ezek mellett most nagyon alap a reggeli és esti rutinom is, nyugtató, gyulladáscsökkentő, nincs más komolyabb hatóanyag, és csodás a bőröm.

A cikkhez kapcsolódó további tippekért és az előtte-utána fotókért kattints Peonilla blogjára, ahol a bevált arcápoló kedvenceiről is találsz még posztokat!

Olvass tovább!