Ha ilyet látsz a bőrödön, lehet, hogy diabéteszed van

2024. február 05.
A bőrünkön megjelenő apró foltok, dudorok vagy kiütések árulkodnak a bennünk zajló folyamatokról. A szakember elmondta, milyen bőrtünetek esetén kell diabéteszre gyanakodnunk.
Bőr diabétesz
 • Világszinten minden 10. ember cukorbeteg, ez összesen 578 millió diabéteszest jelent.
 • Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8 százalék felett van a cukorbetegség előfordulási aránya és körülbelül ugyanilyen mértékű a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő személyek előfordulása a népességben. 
 • A cukorbetegek közel egyharmadánál alakulnak ki bőrproblémák, melyek segíthetik a betegség felismerését is.

A cukorbetegség rengeteg embert érint, de legfőképp a kezeletlen diabétesz vezethet súlyos problémákhoz. Minél tovább késik a diagnózis, annál inkább valószínű valamilyen szövődmény kialakulása. Ezért nem mindegy, milyen korán, melyik stádiumban ismerjük fel a diabéteszes problémát. Néha az általános első tünetek (mint a gyakori vizelés, állandó éhségérzet, nehezen gyógyuló sebek, fáradékonyság és a végtagok zsibbadása) vagy nem jelennek meg, vagy észrevétlenül maradnak, de ha ezeket nem észleljük, a bőrtünetek is segítségünkre lehetnek. 

Ezek a látványos jelzései szervezetünknek eltéveszthetetlenek, ezért ha felismerjük őket, tudjuk, hogy orvoshoz kell fordulnunk, mert cukorbetegség állhat a háttérben. 

Milyen bőrtünetek utalnak diabéteszre?

A tartósan magas vércukorszint miatt kialakuló bőrbetegségek egyes esetekben a prediabétesz, más esetekben a még fel nem ismert, de már kialakult cukorbetegséget jelezhetik. De utalhatnak arra is, hogy a cukorbetegségünk jelenlegi kezelésén módosítani szükséges, mert az nem megfelelő.  

A legtöbb esetben a vércukorszint beállítása után a bőrtünetek enyhülnek vagy teljesen el is tűnhetnek. Számos bőrtünet kísérheti a cukorbetegséget, de a leggyakoribbak az alábbiak: 

 1. Barnás foltok a lábszáron (diabéteszes dermopátia): Ezek a barnás foltok diabéteszes láb néven is ismertek. Kerek vagy ovális formájúak, színük a vörösesbarna és a teljesen barna között váltakozik. A foltok a vércukorszint beállítása után 1,5-2 év alatt általában eltűnnek. Kivizsgálásuk rendkívül fontos, mert komolyabb szövődmények is könnyen kialakulhatnak belőlük, mint például a diabéteszes neuropátia (idegek károsodása).
 2. Sötét, bársonyos jellegű foltok (acanthosis nigrican): Elsősorban a nyakon hónaljban vagy a lágyékon jelennek meg és általában olyankor, ha túl sok az inzulin a vérben. Leginkább a prediabéteszt jelzik.
 3. Megvastagodott, kemény bőr (scleredema diabeticorum): A gondosan beállított vércukorszint mellett is előfordulhat, hogy a bőr megkeményedik, megvastagszik és duzzadttá válik. Ezek a típusú bőrelváltozások lassan, több év alatt alakulnak ki, általában a hát felső részén. Előfordulhatnak még a vállon és a nyakon is.
 4. Függő szemölcsök: Bárhol megjelenhetnek a bőrön, de legjellemzőbb a nyakon, szemhéjon, hónaljban és a lágyékban.
 5. Kiütéses foltok: Bár nem mindenki cukorbeteg, akinek piros foltokban kiütések jelennek meg a bőrén, de akinek rendszeresen megjelennek ilyen foltjai, jobb, ha kivizsgáltatja magát, mert számos esetben a diabétesz okozza.

Amikor a diabétesz sebeket okoz a bőrön

A nehezen gyógyuló sebek a bőrön szintén utalhatnak diabéteszre

A nehezen gyógyuló sebek a bőrön szintén utalhatnak diabéteszre

Nem csak különböző bőrön megjelenő képződmények jelezhetik a diabéteszt. Sebek és gyakori fertőzések is utalhatnak a betegségre. 

 1. Nyílt sebek (diabéteszes fekély): A magas vércukorszint egy idő után idegi károsodáshoz vezethet és rossz vérkeringést okozhat. Mindez azt eredményezi, hogy még a kisebb sebek is nehezen gyógyulnak be főként a lábakon, emiatt kialakulhatnak nyílt sebek is.
 2. Apró, pirosas, sárgás kiömlések (eruptive xanthomatosis): A kezeletlen diabétesz miatt a vérünkben keringő zsírok egyik fajtájának, a triglicerideknek a szintje rendkívül magasra emelkedhet. Ez okozza a szóban forgó „kiömléseket”. Általában sárgás színezetűek, viszkető érzéssel járnak együtt és főként fenéktájon, combokon, térden, illetve fenékhajlatban jelennek meg. Ha a vércukorszintet sikerül stabilizálni, ezek a kiömlések eltűnnek.
 3. Sárgás lerakódások (xanthelasma): Ezek a sárgás lerakódások szintén a magas vérzsírszint miatt alakulnak ki, ami a tartósan magas vércukorszint következménye.
 4. Fertőzések: A cukorbetegség az immunrendszert is legyengíti, emiatt a szervezet nehezebben küzd meg a baktériumokkal, így a fertőzések kialakulásának esélye is nagyobb lesz. A fertőzések közül a gombás fertőzések, a szájpenész a hüvelygomba vagy a candida a leggyakoribbak.

Nemcsak a cukorbetegség diagnosztizálásához van szükség a bőr megfigyelésére. A már diagnosztizált cukorbetegeknél is lényeges, hogy odafigyeléssel gondozzák a bőrüket. Fontos a  hidratálás, a lábak rendszeres vizsgálata, hogy nincsenek-e rajtuk hólyagok és a gyulladások bőrsérülések, bőrrepedések ellenőrzése. De a körmök ápolása is nagy jelentőségű, hiszen a köröm és lábgomba bőrrepedésekhez vezethet, emiatt baktériumok juthatnak be a bőr alá, és később fertőzéseket okozhatnak. 

Fotó: Unsplash