Félelmetes! Megszámlálhatatlan, mennyi változást okoz a nők agyában a terhesség

2024. szeptember 27.
Egy úttörő kutatás most egészen pontosan feltérképezte, hogy az agy melyik területein milyen változásokat idéz elő a várandósság. Annyit elöljáróban leszögezhetünk: az anyaság az agy minden részére kihat.
Terhesség alatt így változik a női agy
  • A várandósság teljesen átalakítja az agyat és teljesen másfajta működést idéz elő.
  • A Kalifornia Egyetem idegtudósai egy várandós nő agyát vizsgálták MRI-vel a terhesség előtt, alatt és után.
  • Az anyák agya tényleg más, ám nem úgy, ahogy azt a társadalmi előítéletek sugallják.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az anyaság tényleg megváltoztatja a nők agyát. Ám egyáltalán nem úgy, ahogy azt a popkultúrában ábrázolják. Az anyaságtól nem veszíti el egy nő a józan eszét és válik teljesen hétköznapi dolgokra alkalmatlanná.

Egy idegtudós a saját agyán keresztül dokumentálta és követte, a hormonlöket, ami a várandóssággal, szüléssel jár, milyen összehangolt változásokat idéz elő a női agyban, és hogyan készíti fel azt a szülővé válásra.

Saját agyát vizsgálta az idegtudós

Amikor Liz Chrastil idegtudós és férje úgy döntött, gyereket vállalnak, nem hagyhatta ki a lehetőséget, hogy saját magát is tanulmányozza. A Kalifornia Egyetemen kutatótársaival együtt már korábban vizsgálták nők agyát a menopauza és a menstruációs ciklus során. 

Ezúttal ő volt az, akinek az agyáról felvételeket készítettek és 26 alkalommal került az MRI-be. Ezeket a képeket a terhesség előtt, alatt és után készítették, hogy megnézzék, hogyan változik a női agy a várandósság során.

Így változik az agy a várandósságtól

Megfigyelték, hogy az agy szürkeállománya – ez a ráncos külső réteg – összezsugorodott és elvékonyodott a várandósság alatt, majd hosszú ideig így is maradt. Ugyanakkor az idegpályák, melyek összekapcsolják az agy különböző régióit, jelentősen bővültek a terhességgel, majd a gyermek születése után visszaállt az eredeti állapot.

Miért fontos tudnunk, mi történik a nők agyával az anyává válás során?

Az anyává válás érinti a nő biológiáját, szellemi funkcióit, önértékelését, sőt, még arra is hatással van, mekkora eséllyel alakul ki a szellemi hanyatlás élete során később. Annak ellenére, milyen óriási hatással van a várandósság a nőkre, mégis nagyon kevés tudományos vizsgálat zajlott eddig a témában, hogy feltérképezzék ezeket a változásokat. 

A Kalifornia Egyetem tudósainak kísérlete csak az első volt a sorban. Minél több és átfogóbb ilyen vizsgálat készül, annál több fontos kérdésre kaphatunk választ a várandóssággal, szüléssel és a női aggyal kapcsolatban. Ezek a kutatások segíthetnek, hogy közelebb jussunk a szülés utáni depresszió kialakulásának megértéséhez, de azt is megtudhatjuk, hogyan készíti fel a várandósság az öregedésre az agyat.

Forrás: Washington Post, fotó: Getty Images, Unsplash