3 mondat, amivel azonnal padlóra küldhetjük a gázlángozót a büntetőügyvéd szerint

2024. október 01.
Egy büntetőügyvédnél jobban kevesen tudják, mivel lehet kifogni a szelet a gázlángozó vitorlájából. Mutatjuk, a bíróság előtt hogyan szereli le a profi a manipulátort.
Gázlángozás elleni védekezés
  • A gázlángozás az egyik leggyakoribb manipulációs eszköz a másik emberrel való kommunikációban.
  • Nehéz fogást találni a gázlángozón, hiszen látszólag semmilyen támadó jellegű dolgot nem tesz ellenünk.
  • Milyen mondatok segíthetnek, hogy a gázlángozó kénytelen legyen mentegetőzni?

Nagyon hasznos tudnunk, mit kell válaszolnunk ahhoz a gázlángozásra, hogy ne fordítsa ellenünk a saját mondanivalónkat a manipulatív bántalmazó személy. Egy gázlángozó leszerelése nagy kihívás lehet, hiszen a célja pont az, hogy saját magunkat kérdőjelezzük meg a végén. 

Jefferson Fisher büntetőügyvéd elárulta, ő milyen három mondatot használ leggyakrabban a gázlángozókkal szemben, akár a bíróságon is. Ezzel véget vethetünk a manipulációjuknak!

Három mondat, amivel leállíthatjuk a gázlángozást

@justaskjefferson

responding to gaslighting

♬ original sound – Jefferson Fisher

1. „Pontosan ezt hallottam”

Ha vitatkozunk és egy gázlángozó tagadja, hogy bármikor mondtunk volna olyat, amit valójában mondtunk, az alábbi kifejezéseket inkább ne használjuk, mert könnyen ellenünk fordíthatja:

  • „De igen, mondtad/mondtam”
  • „Akkor mondd el, mit mondtál”

Ezekkel ugyanis csak még nagyobb felületet adunk nekik arra, hogy a valóságot a saját érdekeik szerint hajlítsák, manipulálják.

A gázlángozással szemben a leghatásosabb út, ha annyit mondunk csak lassan és érthetően: „pontosan ezt hallottam”. Ezzel ugyan hagyunk teret arra, hogy pontosítsák a helyzetet, viszont nem engedjük, hogy a valóságot elferdítsék.

2. „Olyan emberre van szükségem, aki valódi segítség”

A gázlángozó célja, hogy bolondnak érezzük magunkat. Nem véletlenül dobálóznak olyan kifejezésekkel, hogy „neked segítségre van szükséged”. A cél az, hogy minél inkább úgy állítsanak be minket, mintha őrültek volnánk, aki nem beszámítható.

Itt érdemes fordítanunk a helyzeten, és nyugodtan csak annyit válaszolni a gázlángozónak: „és valaki olyanra van szükségem, aki valóban segítség”. Ez a visszavágás lehetőséget teremt, hogy visszavegyük az irányítást a saját narratívánk felett.

3. „Nem találok ki tényeket”

Gyakori, hogy a gázlángozó semmi mást nem tesz, egyszerűen csak letagadja, ami történt: „csak képzelted”, vagy „ez soha nem történt meg”. Ezeket azért mondják, hogy elkerüljék a számonkérést és a következményeket a tetteik miatt. 

Erre az a jó válasz, ha annyit mondunk: „nem találok ki tényeket”. A rövid, velős kijelentés stabil talajt ad a talpunk alá, mutatja, hogy nem bizonytalanodunk el.

Ha bizonytalanok vagyunk egy gázlángozóval kapcsolatban, sokat segíthet az is, ha beszélünk másokkal, így más nézőpontból is láthatjuk a helyzetet, ami megerősítheti a tényeket. Az is hasznos, ha konkrét bizonyítékokat tudunk gyűjteni, mielőtt a gázlángozóval lefolytatnánk a beszélgetést.

Forrás: Your Tango, fotó: Getty Images, Unsplash