Ez biztosan lebuktatja a beteges hazudozót

2024. március 06.
Ha van valami, ami bármilyen jó kapcsolatot is képes pillanatok alatt romba dönteni, az a hazudozás. De vannak emberek, akik képtelenek igazat mondani. Mutatjuk, a pszichológus szerint mi az a 4 jel, ami elárulja a beteges hazudozókat.
Beteges hazudozó
  • Mindenki hazudik néha, de vannak, akiknek lételemük a hazudozás.
  • A beteges hazudozókat lefülelhetjük néhány intő jelből.
  • Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg tényleg nem igaz.

A beteges hazudozók képtelenek igazat mondani. Kényszeresen mellébeszélnek, hazudnak a legapróbb dolgokról is családtagjaiknak, párjuknak, munkatársaiknak. És ez általában elég jól is megy nekik.

Lefülelni a beteges hazudozót

Nem feltétlenül könnyű észrevennünk, ha valaki beteges hazudozó a környezetünkben. Amikor először találkozunk ilyen emberrel, általában semmit sem veszünk észre belőle. A beteges hazudozók ugyanis egy egész párhuzamos univerzumot hoznak létre hazugságaik szövetéből, kitalált sztorikkal és anekdotákkal. 

Ha hosszabb időt töltünk a hazudozóval, általában kezdenek gyanússá válni bizonyos dolgok. Ilyenkor vehetjük észre, hogy valójában egy szó sem volt igaz abból, amivel már régóta ámított minket a beteges hazudozó.

1. Ha úgy érezzük, túl szép, hogy igaz legyen valami, az hazugság

A beteges hazudozónak általában nincs is oka vagy szüksége rá, hogy hazudjon. Egyszerűen muszáj folyamatosan kitalálnia történeteket, kiszíneznie a valóságot. Ez egyfajta kényszer. Egy ponton aztán már maguk is elhiszik a saját hazugságaikat.

Eleinte a történetek lenyűgözőek lehetnek, ám hallgassunk a vészcsengőre, ami biztosan bekapcsol majd. Különösen, ahogy egyre több ellentmondás rajzolódik ki a beteges hazudozó történeteiben.

2. Ha nem lehet ellenőrizni a hallott tényeket

Mindent megtesz a beteges hazudozó, hogy egyszerűen ne lehessen hazugságon kapni. Még ha kételkedni is kezdünk a szép szavak valóságtartalmában, gyakran nagyon nehéz vagy lehetetlen leellenőrizni a tényeket.

A barátai a menő egyetemről, ahol tanult? Sajnálatos módon nem tudunk találkozni velük, mert mind külföldön élnek. Fotók arról, amikor Dubaiban nyaralt? Mindet törölte véletlenül a telefonjáról. Halljuk a csodás történeteket, de soha nem találkozhatunk senkivel, aki szerepel bennük. Ez intő jel, hogy beteges hazudozóval van dolgunk.

Általában lehetetlen ellenőrizni a beteges hazudozó állításait

Általában lehetetlen ellenőrizni a beteges hazudozó állításait

3. Agresszív vagy defenzív válasz a szembesítésre

Amikor egy beteges hazudozót szembesítünk azzal, hogy hazudik, számíthatunk rá, hogy agresszív vagy olyan szinten védekező választ ad, amiben mi leszünk a rosszak, amiért ilyet feltételezünk róla. Kijátsszák az áldozat kártyát, dühbe gurulnak vagy próbálják elterelni a figyelmet. 

Sheri Meyers pszichológus szerint a leggyakoribb reakció a gázlángozás: letagadják, hogy ők valaha ilyet mondtak volna. Még mi érezzük magunkat rosszul, amiért nem figyeltünk, hazugsággal vádoljuk. Ilyenkor a beteges hazudozás már a bántalmazó kapcsolati mintázatba csap át.

4. A beteges hazudozóból hiányzik az empátia

Az emberek hazudnak. A különbség a hétköznapi füllentés és a beteges hazudozó között, hogy utóbbiak nem éreznek bűntudatot miatta soha. Sőt, az sem érdekli őket, ha valakit megbántanak a hazugságukkal. 

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash