Nem szoktad megmosni a banánt hámozás előtt? Ezért baj!

2024. október 02.
Azokat a gyümölcsöket és zöldségeket is fontos megmosnunk, amelyeket fogyasztás előtt megpucolunk. Ha nem tesszük, az kockázatos a szakértők szerint.
Banán és gyümölcs mosás

Valószínűleg eszedbe sem jutna beleharapni egy almába vagy szőlőt falatozni anélkül, hogy megmosnád őket. Hiszen a gyümölcs héját fogyasztod, és ki tudja, mi minden lehet rajta. De mi a helyzet azokkal a gyümölcsökkel, melyeknek vastag a héja és amit megpucolsz, mielőtt megeszed? Az élelmiszer-biztonsági szakértők szerint ezeket is érdemes megmosni.

Miért kell a vastag héjú gyümölcsöket is megmosni?

A szakértők szerint minden gyümölcsöt és zöldséget érdemes megmosni folyó víz alatt, még akkor is, ha a héját kidobod. Ez segít minimalizálni annak esélyét, hogy a szennyeződések a héjról átkerüljenek a fogyasztott részre, beleértve a szemmel nem látható baktériumokat is. Érvényes ugyanez még az organikus termékekre is, hiszen azok is érintkezhettek szennyező anyagokkal szállítás vagy tárolás közben.

A banán és más vastag héjú gyümölcs is mosást igényel

A banán és más vastag héjú gyümölcs is mosást igényel

Miért kockázatos, ha mosatlanul eszed?

A vastagabb héjú gyümölcsök, mint például a banán vagy az avokádó, ugyanúgy ki vannak téve a baktériumoknak, mint a vékonyabb héjú társaik. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal például kimutatta, hogy listeria és szalmonella is előfordulhat az avokádó héján. Amikor felvágod a gyümölcsöt, a kés könnyen átnyomhatja a baktériumokat annak belsejébe, ezzel szennyezve az ehető részt.

Ne felejtsd kezed is megtisztítani a gyümölcs megmosása előtt

Ne felejtsd kezed is megtisztítani a gyümölcs megmosása előtt

Így tisztítsd meg helyesen

Bármilyen típusú gyümölcs megmosásához elegendő a tiszta folyó víz. Nem kell speciális mosószert vagy szappant használni, sőt érdemes is elkerülni a kemikáliákat. Ha mégis szeretnél valami különlegeset alkalmazni, akkor ecetes oldatot használj: egy rész ecetet adj négy rész vízhez.

Ha vastagabb héjú zöldségekkel dolgozol, mint amilyen például a burgonya, érdemes egy konyhai kefével átdörzsölni, majd a kefét is megmosni a higiénia és biztonság érdekében. Mielőtt pedig nekiállsz a gyümölcsök és zöldségek mosásának, ne feledd, hogy a kezeidet és a mosogatót is fontos megtisztítanod.

Forrás: Huffpost, Fotók: GettyImages