Ez a gyümölcs segíthet a fogyásban a dietetikus szerint

2023. július 13.
Bár a gyümölcsök kétségkívül egészségesek, nem mindegyik alkalmas arra, hogy diéta alatt is nagy mennyiségben fogyasszuk őket. A dietetikus elárulta, melyik gyümölcs lehet a legjobb választás, ha fogyni szeretnénk!

A fogyókúra alatt a legjobb barátaink lehetnek a gyümölcsök, hiszen általuk egészséges és relatíve kalóriaszegény módon juthatunk egy kis édességhez. Nem igaz azonban, hogy diéta alatt korlátlanul lehet enni a gyümölcsöket, hiszen néhánynak kifejezetten magas a cukortartalma. Novella Lui dietetikus most elárulta, melyik gyümölcs segítheti leghatékonyabban a fogyásunkat, és azt is levezette, hogyan.

Ha szeretnénk fogyni, akkor járunk a legjobban, ha édes málnaszemeket csemegézünk. A málna egyrészt azért lehet ideális választás, mert tele van rosttal: egy csészében – függetlenül attól, hogy friss vagy fagyasztott málnáról van-e szó – nagyjából 10 gramm rost található, ami nagyjából egyharmada a napi szükséges rostbevitelnek. A rost segít lassítani az emésztést és megelőzi a vércukor ingadozását, így hatékonyan támogathatja fogyókúrás céljainkat. A rostfogyasztás hozzájárul a változatos, kiegyensúlyozott bélflórához is, ami segít rendben tartani emésztésünket és még az immunrendszerünket is támogatja.

A málna továbbá gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, amivel nagyban hozzájárul a szervezetben lévő kártékony szabad gyökök semlegesítéséhez. Ez az apró, mutatós gyümölcs telis-tele van antioxidánsokkal, ráadásul kiváló C-vitamin-forrás is, így segíthet kordában tartani a szervezetünk általános egészségét, ami pedig a hatékony fogyás alapja. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak karcsúbbak, de egészségesebbek is lehetünk tőle.

malna-tejberizs-vegan-receptMálnából rengeteg finom és egészséges nyári desszertet készíthetünk

Büntetlen finomság

Nem véletlen, hogy a málna a nyár egyik kedvenc gyümölcse, hiszen lédús, természetesen édes finomságról van szó. A málna hatékonyan beépíthető a fogyókúránkba és jó választás lehet, ha valami édességre vágyunk, hiszen rengeteg egészséges és finom nyári desszertet készíthetünk belőle. Fogyaszthatjuk magában, esetleg sovány joghurttal vagy zabkásába keverve is, de elkészíthetjük az internet kedvenc chia magos receptjét is belőle. Azért vigyázzunk: a málnát sem lehet mértéktelenül enni, ha fogyni szeretnénk, ha azonban nem kifejezetten a diéta a célunk, nyugodtan együnk akár mindennap ebből a csodaszép, piros gyümölcsből. A hatékony fogyókúra lényege a kiegyensúlyozott, egészséges, és céljainktól függő mértékben kalóriaszegény étrend, így mindenképpen fontos, hogy gondosan összeállított (ideálisan dietetikus segítségével készült) diétát kövessünk.

Forrás: EatingWell Fotó: Getty Images