Amit mindig tudni akartál: ezért vannak matricák a gyümölcsökön a boltban!

2024. október 05.
Egy dolog, hogy rá van írva az alma, körte fajtája. De mit jelentenek a számok és betűk? És mi történik, ha nem vesszük észre és megesszük a matricákat is a gyümölccsel együtt?
Matrica gyümölcsön boltban
  • A kis matricák a zöldségen, gyümölcsön fontos dolgokra utalnak, így jó tudnunk, mit jelentenek.
  • Miért ragasztják rá a matricákat a boltban a gyümölcsökre, zöldségekre?
  • Mutatjuk, honnan tudhatjuk a matrica alapján, hogy nem célszerű megvennünk az adott gyümölcsöt!

Nem csak a bolt vagy a pénztáros számára hordoz fontos információkat az aprócska matrica a zöldségen vagy gyümölcsön. Nekünk, vásárlóknak is hasznos, ha tudjuk, mit is vásárolunk valójában.

Mutatjuk, mit jelölnek a számok és betűk a gyümölcsökre ragasztott matricákon! De vajon mi történik akkor, ha nem vesszük észre, és a gyümölccsel együtt megesszük a matricát is?

Mi van a matricán a boltban a zöldségen és gyümölcsön?

A gyümölcsökön található kis matricák általában PLU (Price Look-Up) kódokat tartalmaznak, amelyek segítenek az áruházaknak azonosítani a termékeket, és a pénztáraknál a megfelelő árat felszámítani. Ezek a kódok különféle információkat is nyújtanak a gyümölcsökről, például hogy milyen módon termesztették őket. A kódok négy vagy öt számjegyből állnak, és az alábbiak szerint értelmezhetők:

1. Négy számjegyű kód (3-mal vagy 4-gyel kezdődik)

Ezek a hagyományos módon, azaz nem organikus eljárással termesztett gyümölcsök. Ilyenkor kémiai növényvédő szereket és műtrágyákat is használhattak.

2. Öt számjegyű kód, amely 9-essel kezdődik

Ez azt jelzi, hogy a gyümölcsöt vagy zöldséget organikus gazdálkodással termesztették, vagyis vegyszermentesen, fenntarthatóbb módon.

3. Öt számjegyű kód, amely 8-assal kezdődik

Ez a jelzés arra utal, hogy a zöldség vagy gyümölcs genetikailag módosított (GMO). Azonban ez a fajta kód manapság ritkán fordul elő, mivel a GMO-jelölés nem kötelező minden országban, és sok termelő más módon tünteti fel az ilyen információt.

Ez a rendszer tehát megkönnyíti a vásárlók számára, hogy több információt tudjanak meg arról, hogyan termesztették az adott gyümölcsöt. Így sokkal jobban el tudjuk dönteni a matricán látható számok alapján, vajon tényleg megvehetjük-e az adott élelmiszert.

Matrica a banánokon is megtalálható a boltokban

Matrica a banánokon is megtalálható a boltokban

Nem árt, ha véletlenül megesszük a kis matricákat is?

Óhatatlanul előfordul, hogy véletlenül megesszük a kis matricákat, amit a boltban ragasztottak a gyümölcsre. Szerencsére nem kell pánikolnunk, ha az isteni körténkbe harapva a matricát is lenyeljük. A matrica maga nem mérgező, sem a ragasztó, amivel a gyümölcsre tapad.

Érdemes azonban még a gyümölcs mosásakor eltávolítanunk a matricákat. Ezek általában langyos vízzel könnyedén lejönnek. A sima szemetesbe dobjuk ilyenkor a matricát. Nem biológiailag lebomló, így a komposztba nem tehetjük a gyümölcs héjával együtt.

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images