Így spórolhatsz vásárláskor a legtöbbet

2023. december 23.
Mutatunk öt szokást, amit ha magadévá teszel, észrevétlenül spórolhatsz megdöbbentően jelentős összegeket a bevásárlásokkor.
Ezekkel spórolhatsz meg a legtöbbet a vásárlásoknál

Mostanában minden ezerszer drágábbnak érződik, mint valaha (köszönjük, infláció). És amikor már a bevásárlásból hazatérve is úgy érzed, mintha eret vágtak volna rajtad, mert gyakorlatilag a fizetésed negyedét hagytad ott a boltban, nehéz elképzelni, hogyan fogod gatyába rázni a költségvetésed. Megértjük, egy cipőben járunk. Éppen ezért kutattunk fel pár pro tippet azzal kapcsolatban, hogyan tudnánk a lehető legjobban spórolni. Lehet, hogy az alábbi trükkök apró lépéseknek fognak tűnni, de hidd el, hosszú távon ezek érnek a legtöbbet.

Ne ragaszkodj az évszakokhoz

Az évszakváltásokkor gyakran szükség van új darabokra a gardróbodba. Vagy azért, mert elnyűtted őket, vagy csak a változatosság, frissítés szükséglete hajt. Ezeket a beszerzéseket azonban nem jó ötlet az új időszak kezdetén megejteni. Jobb taktika, ha mondjuk nyáron vásárolod meg a téli holmijaidat, télen pedig a nyáriakat. A legtöbb helyen ugyanis ezek a darabok lesznek akciósak, hiszen épp nem ők vannak slágeren.

A méret a lényeg

Mielőtt elindulsz vásárolni, mindenképpen írj egy listát – és ragaszkodj is hozzá. Ezáltal talán sikeresen elkerülöd a kísértést, hogy felesleges dolgokkal pakold meg a kosarad. Ezenfelül érdemes nagy mennyiségben vásárolni. Igen, még kisebb családokra, de még magadra is. És nem feltétlenül csak a tartós termékekből (mint a víz vagy a wc papír), hanem akár a húsból is: az adagokat lefagyaszthatod, ami akár egész hónapra ellát titeket. Ezzel akár 25 százalékkal csökkentheted a bevásárló számládat.

Ezekkel spórolhatsz meg a legtöbbet a vásárlásoknál

Vásárolj online, nagy tételben – jobban jössz ki vele

Rendelj online

Az impulzusvásárlás elkerülése végett az online-ra váltás is jó stratégia lehet, mert így úgy, ahogy van, kiiktatod a kísértésfaktort. És ezáltal tényleg azt fogod megvenni, amire valóban szükséged van. Ráadásul, ha van egy büdzsé-limited, akkor azt az online bevásárlás folyamán ügyesen kordában tudod tartani. A pénztárnál látni fogod, ha túllőttél a magadnak felállított határon, és ki tudod cserélni a drágább termékeket az olcsóbb verziójukra.

Használj készpénzt

Kutatások kimutatták, hogy ha készpénzt használsz, kevesebbet fogsz költeni, mint kártyával. A papírpénzt kiadni a kezedből ugyanis valahogy „fájdalmasabb”, mint lecsippantani a kártyát. Ezért legyen nálad mindig elég készpénz! Bónuszpont, hogy ha a tervezett büdzsé pontos összegét viszed magaddal, rá leszel kényszerülve, hogy ne lépd túl a limitet.

Kuponozz

A kuponos alkalmazások a legjobb barátaid lesznek. Szinte minden bolthoz találhatsz egy appot, ahol a felhasználókra várnak a kedvezmények, így ezeket feltétlenül gyűjtsd be a telefonodra. Jól fogsz járni.

Forrás: Apartment Therapy, Fotók: Getty Images