Figyelmeztetnek az orvosok: ebben a sütőben sütve rákot okozhatnak az ételek

2024. november 13.
A szakemberek azt is elmondták, miért és hogyan csökkenthetjük az akrilamid képződését, ha air fryerben készítjük az ételeinket. De miért fontos az óvatosság? Hogyan előzhetjük meg a rákkeltő hatást?
Air fryer rákkeltő akrilamid
  • Eddig az air fryerben sütéssel kapcsolatban csupa előnyös információt hallottunk.
  • De miért veszélyes az akrilamid és hogyan képződik, amikor air fryerben készítjük az ételeinket?
  • Hogyan előzhetjük meg, hogy rákkeltő legyen az air fryerben sütött étel?

Azért használunk air fryert a sütéshez, hogy egészségesebbé tegyük az ételeinket. Ehelyett a tudósok legfrissebb felfedezéseik alapján most arra figyelmeztetnek, hogy egyenesen rákkeltő lehet az így sütött ennivaló. 

A szakember elmagyarázta, mi az akrilamid, ami az air fryerben sütés közben keletkezhet, miért veszélyes. Szerencsére arra is adott hasznos tippeket, hogyan előzhetjük meg a rákkeltő akrilamid képződését, amikor air fryert használunk.

Mi az akrilamid?

Az akrilamid nevű vegyület akkor keletkezik, amikor magas hőmérsékleten sütünk (vagy főzünk) keményítőtartalmú ételeket, például krumplit az air fryerben. De például kávépörkölés közben is felszabadul ez az anyag, illetve a hagyományos sütési és főzési folyamatok során is keletkezik akrilamid.

Az akrilamid tehát nem a csomagolásából vagy a külső környezetből kerül az ételbe, hanem a természetesen benne lévő cukrok és aminosavak alakulnak át a hőhatás miatt, ahogy a krumpli esetében.

Ez elég félelmetes, tekintve, hogy az akrilamid rákkeltő hatású. Viszont jó hír, hogy nem kell ezért kidobnunk az air fryerünket! Jelentősen csökkenthetjük a képződő akrilamid mennyiségét megfelelő óvintézkedésekkel sütés előtt és közben.

Hogyan csökkentsük az akrilamid képződését, amikor air fryerrel sütünk?

A kutatások szerint az air fryerben akár 75-90 százalékkal több akrilamid képződik az ételekben, mint a hagyományos sütési eljárások közben. A szakértők többféle módszert is javasoltak a képződő akrilamid mennyiségének csökkentésére az air fryerhez:

  • Áztassuk a magas keményítőtartalmú zöldségeket – burgonya, sütőtök, édesburgonya, cékla és más gyökérzöldségek – vízbe legalább 15 percre, mielőtt megsütjük az air fryerben.
  • Az akrilamid mennyisége függ a sütési időtől. A keményítős ételeket általában aranybarnára szeretjük sütni. Figyeljük az air fryerben, és vegyük ki, mielőtt túl barnák lennének!
  • Tartsuk a burgonyát sötét, hűvös helyen, inkább a kamrában, és ne a hűtőszekrényben! Ez is segíthet, hogy kevesebb akrilamid képződjön, amikor megsütjük az air fryerben

Semmiképp se váltsunk vissza az air fryerről az olajban sütésre! Viszont legyünk tisztában az akrilamid rákkeltő hatásaival sütés közben, és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, amikor az air fryerbe tesszük az ételeket!

Forrás: Clean Eating, fotó: Getty Images, Unsplash