6 dolog, amiről 2022-ben kiderült, hogy rákot okoz

2023. január 05.
Gyorséttermi ételektől a hajápolási termékekig számos olyan rizikótényezőt tártak fel a tudósok 2022-ben is, melyek jelentősen növelik bizonyos rákbetegségek kialakulásának esélyét.
  • A rák az egyik vezető halálok a nyugati társadalmakban. Magyarországon évente nagyjából harmincezer ember hal meg rákban.
  • A tudósok 2022-ben találtak több olyan élelmiszer-összetevőt és szépségápolási terméket, melyekről kiderült, hogy növelik a rák kialakulásának esélyét.
  • Számos tényező befolyásolja, mekkora eséllyel alakul ki valakinél rosszindulatú daganatos megbetegedés, ezért a kutatók folyamatosan dolgoznak, hogy jobban megértsük az életmódbeli tényezők szerepét a rák kialakulásában.

Ételek, amiket megeszünk, eszközök, amikkel főzünk, krémek, amiket nap mint nap magunkra kenünk – csak néhány azok közül, melyekről 2022-ben kiderült, hogy rákot okozhat az embernél. A lista évről évre nő, ahogy a tudósok egyre mélyebbre ássák magukat annak megértésében, hogyan függ össze az életmód és a rákbetegségek kialakulása az embernél.

Nehéz egyetlen dologra rámutatni és azt mondani, ez okozta a rákot adott embernél, a tudósok továbbra is úgy vélik, hogy a genetika, a környezet, az életmód és a munkahelyi ártalom egyaránt szerepet játszik abban, kinél mekkora eséllyel alakul ki rosszindulatú daganatos megbetegedés.

A tapadásmentes edények májrákhoz vezethetnek

Mérföldkőnek számít az a tanulmány, amely először bizonyította be: összefüggés van a májrák kialakulása és a különböző olyan háztartási eszközök használata között, melyek előállításánál soha le nem bomló vegyületeket (ftalátok, PFAS) alkalmaztak. Ezek jellemzően a tapadásmentes bevonattal ellátott edények például. Korábban is felmerült már, hogy a ftalátok kapcsolatban állhatnak a májrák kialakulásával, ám ezek állatkutatásokon alapultak. 

Az edények tapadásmentes bevonatáról májrákot okozó részecskék kerülnek a szervezetünkbe

Az edények tapadásmentes bevonatáról májrákot okozó részecskék kerülnek a szervezetünkbe

A Kalifornia Egyetem Keck Orvostudományi Karának tudósai viszont embereknél is igazolták a feltevést. Több mint 200 ezer ember vér- és szövetmintáit gyűjtötték össze, és elemezték a ftalátok emberi májra gyakorolt hatását. Eredményeik szerint azoknál az embereknél, akiknek a mintáiban a legmagasabb volt a PFAS vegyületek mennyisége – amit a tapadásmentes serpenyők bevonatában használtak régebben –, 4 és félszer nagyobb volt a májrák kialakulásának esélye. Ennek hátterében az állhat, hogy a soha le nem bomló vegyületek megváltoztatják a máj anyagcseréjét. További kutatások folynak azzal kapcsolatban, hogyan avatkoznak be a normális májműködésbe a PFAS vegyületek.

Az ipari élelmiszerek bélrákot okozhatnak

A tudósok jelenleg ott tartanak, hogy nagyjából semennyi ultrafeldolgozott élelmiszer – például virsli, chips, fagyasztott pizza – fogyasztását javasolják. A boltban, előre csomagoltan kapható ipari élelmiszerek közül sok több mesterséges összetevőt tartalmaz, mint valódi ételt, ezek az ultrafeldolgozott élelmiszerek. 

A tudósok jelenleg ott tartanak, hogy nagyjából semennyi ultrafeldolgozott élelmiszer - például virsli, chips, fagyasztott pizza - fogyasztását javasolják

A tudósok jelenleg ott tartanak, hogy nagyjából semennyi ultrafeldolgozott élelmiszer – például virsli, chips, fagyasztott pizza – fogyasztását javasolják

A British Medical Journal című orvosi szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint azoknak a férfiaknak, akik gyakran esznek ilyen ultrafeldolgozott élelmiszereket, 29 százalékkal nagyobb esélye van a bélrák kialakulására, mint azoknak, akik kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztanak. 

A korábbi kutatások csak az ultrafeldolgozott hústermékeket – virsli, parizer, kolbászfélék – kapcsolták össze a bélrák kialakulásával, most az is bebizonyosodott, hogy más, tészta- vagy burgonyaalapú ultrafeldolgozott élelmiszerek is hasonlóan nagy eséllyel okoznak rákot.

A mesterséges édesítők növelik a rák kockázatát

A cukor helyettesítésére gyakran használnak aszpartámot az üdítőkben és alacsony kalóriatartalmú rágcsálnivalókban

A cukor helyettesítésére gyakran használnak aszpartámot az üdítőkben és az alacsony kalóriatartalmú rágcsálnivalókban

A cukor helyettesítésére gyakran használnak aszpartámot az üdítőkben és az alacsony kalóriatartalmú rágcsálnivalókban. Korábban már kiderült ezekről, hogy a szívbetegségek kockázatát a mesterséges édesítőszerek is ugyanúgy növelik, mint a rendes cukor, most az is bebizonyosodott, hogy növelik a mellrák és az elhízással összefüggő rákbetegségek esélyét francia tudósok tanulmánya szerint. 100 ezer francia felnőtt adatait elemezték a kutatók. Ebből kiderült, hogy a mesterséges édesítőszerek rendszeres fogyasztása 13 százalékkal emelte a rákbetegségek esélyét. 

A hajegyenesítő termékek is rákot okozhatnak

Különösen a fekete nők körében gyakran használt, parabéntartalmú hajegyenesítő termékek vezethetnek mellrák kialakulásához, mivel ezek a vegyületek hasonlítanak szerkezetükben az ösztrogén hormonhoz. 

A hajegyenesítőkben található parabén mellrákot okozhat

A hajegyenesítőkben található parabén méhtestrákot okozhat

Korábban már kiderült, hogy a parabén – az ösztrogénhez hasonlóan – a mellszövet sejtjeinek rendellenes burjánzásához, mellrákhoz vezet. A legfrissebb kutatások azt is kimutatták, hogy a fekete nőket ez a hatás erősebben érinti, mint a fehér nőket akkor is, ha ugyanakkora mennyiségben vannak kitéve a parabénnek. 

Rákkeltő anyagot tartalmaz több szárazsampon is

2021-ben a spray-s dezodorokról és bizonyos naptejekről derült ki laboratóriumi kutatások során, hogy benzolt, egy rákkeltő vegyületet tartalmaznak. A sor 2022-ben is folytatódott: többféle szárazsamponban is megtalálták a veszélyes vegyületet. Ezek között volt olyan – a Not Your Mother’s márkanevű szárazsampon –, melyben tízszer annyi volt a benzol, mint amennyi a határérték.

A szárazsampon a leukémia kialakulásának esélyét növelheti

A szárazsampon a leukémia kialakulásának esélyét növelheti

A benzolról 1977 óta tudjuk, hogy növeli bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét, akik rendszeresen használnak olyan szépségápolási szereket, bőrápolási termékeket, melyekben megtalálható ez a vegyület, azoknál kilencszer akkora eséllyel alakul ki például leukémia. 

Rákot okozhatnak a mellimplantátumok

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) figyelmeztetett 2022-ben, hogy a mellimplantátumok rákot okozhatnak. Közel 20 olyan esetet fedeztek fel, amikor laphámsejtes karcinómát okozott az implantátum. Ez a ráktípus általában a bőrt érinti, a mellműtéten átesett nők esetében az implantátumot körülvevő hegszövetben fejlődött ki a betegség. 

A mellimplantátum a hegszövetnél okozhat rákos burjánzást

A mellimplantátum a hegszövetnél okozhat rákos burjánzást

További közel 30 olyan esetre is fény derült, amikor limfóma kialakulásával volt összefüggésbe hozható a mellimplantátum. Az anapláziás nagysejtes limfóma (ALCL) különösen a nem sima felületű implantátumokkal hozható kapcsolatba. 

Az FDA arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a rákbetegségek ritkák, és nem csak a mellimplantátum okozhat ilyen típusú rákot, ám akiknél mellimplantátumot helyeztek be, fontos, hogy tudatában legyenek a tüneteknek és rendszeresen ellenőrizzék magukat.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!