E171: ezért tiltják be a fehér ételszínezéket

2021. május 12.
Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szakhatósága a rengeteg élelmiszerben használt fehér színezék betiltását tervezi, miután bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatása van.

Kevés olyan ország van, ahol nem használják ételek és más termékek színezésére az E171 kódnevű fehér ételszínezéket, a titánium-dioxidot. Megtalálható még mindig néhány rágógumiban, fehér csokiban, édességek bevonatában, fogkrémben, naptejben, de bizonyos bébiételekben is. 

E171-rakkelto-betiltas

Régóta aggasztja a tudósokat az E171 esetleges rákkeltő hatása, emiatt a francia kormány 2019-ben be is tiltotta használatát, ám az Európai Unió többi tagországában még használatban volt a fehér színezék. „Követve az Európai Élelmiszerbiztonsági Szakhatóság (EFSA) új tudományos álláspontját az E171 adalékanyaggal kapcsolatban, kérvényezzük a vegyület használatának betiltását az Európai Unióban” – mondta Stella Kyrakides, az Európai Unió egészségügyi biztosa. – Még ebben a hónapban elkezdődnek az egyeztetések a tagállamokkal. Számunkra a legfontosabb a polgáraink egészsége és az általuk fogyasztott élelmiszerek biztonsága.”

Az EFSA állásfoglalása az E171-gyel kapcsolatban több ezer új kutatáson alapul, melyek szerint a kémiai anyag károsítja az ember örökítőanyagát, minimális határértéket megállapítani nem lehet biztonságos használatához, mivel nincs olyan, hogy biztonságos napi beviteli érték ebből a színezőanyagból. Az, hogy megváltoztathatja a DNS-t, azt jelenti, hogy potenciálisan rákkeltő anyag. A szakértők egyetértenek abban, hogy az E171, ami a titánium-dioxid nanoméretű részecskéiből áll, nem biztonságos, ha az élelmiszerekben használják. „Kritikus pontja a vizsgálatnak, hogy nem lehet kizárni a rákkeltő hatást a titánium-dioxid fogyasztása után. Szájon át az emésztőrendszerbe jutva a titánium-dioxid ugyan nem szívódik fel nagy mértékben, ám a szervezetünkből nem ürül ki, hanem felhalmozódik a testünkben” – mutatott rá Maged Younes professzor, az EFSA élelmiszer adalékanyagokkal és aromákkal foglalkozó szakembere.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash