Így spórolhatunk ezreket, ha kuktával főzünk

2023. január 29.
Sőt, nemcsak pénzt, de rengeteg időt is megtakaríthatunk, ha kuktában tesszük fel főni nem csak a húslevest, de szinte minden ételt. A kuktában bármit megpárolhatunk a zöldségektől a halon át a húsig.
Havi szinten ezreket spórolhatunk, ha kuktában főzünk
  • Sokan félnek a kuktától, ám ma már elektromos, teljesen biztonságos változatban is hozzájuthatunk.
  • Rengeteg pénzt spórolhatunk, ha kuktával főzzük az ételt.
  • Nemcsak olcsóbb, de finomabb is lesz a ragu, hús vagy zöldség, mert a kukta megtartja az ízeket.

A különböző szószos raguk elkészítéséhez nincs jobb eszköz a kuktánál. Nemcsak az ízeket tartja meg és hozza ki, de rekordidő alatt lesz kész segítségével az étel. És nem utolsósorban sokat spórolhatunk is.

A kukta is egy serpenyő, csak jobb teteje van

Ne féljünk a kuktától. A kukta is pont olyan konyhai eszköz, mint a serpenyő, csak speciális teteje van. Pont ennek a fedőnek köszönhető, hogy bármit elkészíthetünk vele, amit serpenyőben, csak 70-75 százalékkal rövidebb főzési idővel. Ami azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb energiát használunk fel, így az étel is olcsóbb.

Ami még jobb, azon túl, hogy az órákig való főzés helyett a raguk gyorsan elkészülnek, hogy az ízek is megmaradnak. Sőt, a kukta még jobban kihozza az alapanyagok zamatát. 

Mivel spórol a kukta?

Ha kuktával főzünk, kevesebb vizet kell tenni az ételhez, mivel nem párolog el az órákig tartó rotyogás közben az edényből a folyadék. Emellett az energiával is takarékoskodhatunk. Ez jelentheti az áramot vagy a gázt, attól függően, milyen kuktát használunk, vagy milyen a tűzhelyünk. A főzésen megspórolt összeg havi szinten a több ezres nagyságrendet is elérheti a kuktával.

Havi szinten ezreket spórolhatunk, ha kuktában főzünk

Havi szinten ezreket spórolhatunk, ha kuktában főzünk

Az elektromos vagy a tűzhelyen használható kuktával spórolunk többet?

Ez attól is függ, milyenek a lehetőségeink. Ha nagyon kicsi a pultfelületünk, valószínűleg jobban járunk a hagyományos, tűzhelyen használható kuktával. Az elektromos kuktához viszont olyan kiegészítőket is szerezhetünk, melyekkel joghurtot készíthetünk vagy air fryerként is használhatjuk az edényt.

Számít az is, mennyi ételt főzünk egyszerre. De az alapelv az, hogy inkább nagyobb kuktát vegyünk, mint kisebbet. A nagyobb edényben főzhetünk kicsi adagot, de a kicsiben nem tudunk nagyot. 

Mennyi idő alatt készülnek el az ételek kuktában?

Ha még kezdő kuktahasználók vagyunk, érdemes eleinte a kifejezetten kuktához írt receptekkel főznünk. Ha kitapasztaltuk, mi hogyan működik, akkor kezdjünk csak kísérletezni. 

A rizs, tészta és hüvelyesek esetében, ahol a víz felszívódása a lényeg, a kulcs az arányokban rejlik. Míg a rizottónál 2:5 a folyadék-rizs arány, a basmati rizs esetében 1:1.

A zöldségek általában percek alatt elkészülnek a kuktában és csak egy kis víz kell hozzá. Soha olyan brokkoliízű brokkolit nem ettünk még, mint amilyen a kuktában készül. És soha olyan olcsót sem.

Fotó: Getty Images