3 étel, amivel azonnal le kell állnod, mert időzített bomba az emésztésednek

2024. november 22.
Rendszeresen eszünk ezekből az ennivalókból és isszuk a gasztroenterológus által megnevezett innivalókat? Csak idő kérdése, hogy a bélrendszerünkben problémákat okozzanak! A szakember szerint jobb, ha már ma úgy döntünk, hogy nem kérünk belőlük többet!
Egészségtelen étel hatása az emésztésre
  • Azzal, hogy ezekről az ételekről és italokról örökre lemondunk, a lehető legjobbat tesszük a jó bélbaktériumainknak.
  • Azért is fontos olyan ételeket ennünk, amelyek nem ártanak a bélflóránknak, mert sokkal több életfolyamatunkra vannak hatással a bélbaktériumaink, mint eddig a tudósok gyanították.
  • Mit ne együnk a gasztroenterológus szerint, ha egészséges emésztést akarunk?

A tudományos bizonyítékok száma egyre csak nő azzal kapcsolatban, hogy a bélrendszerünk mikrobiomja milyen szerteágazó hatással van az egész testünkre. Ez az élő, lélegző ökoszisztéma a szervezetünkön belül megszámlálhatatlanul sok kis mikroorganizmusból áll. Az egészséges bélmikrobiom azon múlik, mit eszünk és iszunk!

Miért fontos, hogy egészséges legyen a bélflóránk?

Ha a bélrendszerünk mikrobiomja egészséges, számos betegséggel szemben jelent védő hatást. Kisebb eséllyel alakulnak ki az alábbi krónikus betegségek:

  • Gyulladásos bélbetegségek
  • Irritábilisbél-szindróma (IBS)
  • Elhízás
  • Bélrák
  • demencia

Sőt, a legfrissebb kutatások szerint a bélflóránk megvédhet a depressziótól és szorongástól is!

Milyen ételek ártanak a bélbaktériumoknak?

Logikus, hogy ha vannak olyan ételek – például a fermentált zöldségek, kefir vagy nyers gyümölcsök, zöldségek, rostok –, melyek kifejezetten erősítik a bélflórán belül a jó baktériumokat, akkor olyanoknak is lenniük kell, amelyek ártalmasak. 

A gasztroenterológus elmondta, melyik az a három nagy élelmiszercsoport, amiből egyáltalán nem lenne szabad fogyasztanunk, mert gyilkolja a bélflóránkat:

1. Cukormentes üdítők és italok

A bélflóránk számára legjobb innivaló a víz. Az üdítőknek alapvetően sincs tápértéke, a cukormentes, különböző mesterséges édesítőket tartalmazó italok pedig kifejezetten ártalmasak a bélflóránkra nézve. 

Az, hogy mennyire egészségtelenek ezek az italok, attól függ, egyébként milyen az étrendünk, az anyagcserénk egészsége és az életmódunk. Ha időnként szeretnénk egy-egy üdítőt meginni, válasszuk inkább a cukros változatot, és fogyasszunk rendszeresen rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, tiszta vizet és fermentált ételeket, italokat. Így mérsékelhetjük a kárt, amit az üdítő a bélrendszerünkben okoz. Azzal, hogy ezekről az ételekről és italokról örökre lemondunk, a lehető legjobbat tesszük a jó bélbaktériumainknak.

2. Vörös hús

Meglepő felfedezést tettek a vörös hús fogyasztása, a bélbaktériumok és a szív egészsége között. A bélbaktériumok előállítanak egy TMAO nevű vegyületet az olyan ételekből, amelyek úgynevezett L-karnitint, betaint és kolint tartalmaznak. A vörös hús is ilyen étel, de a tojás és bizonyos halak is ide tartoznak. A megnövekedett TMAO szint hozzájárul a magas koleszterinszint kialakulásához, szív- és érrendszeri problémákat okoz és növeli a vérrögképződés esélyét.

Érdemes egyáltalán a húsközpontú étkezésről inkább a növényekre helyezni a hangsúlyt az ételeinkben. Ennek a bélbaktériumaink örülni fognak, a hatás pedig már két hét alatt érezhető lesz!

3. Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Kekszek, burgonyaszirom, sós ropi és perecek – ezek a zacskós rágcsák tipikusan rengeteg adalékanyagot, tartósítószert és meglepő módon cukrot tartalmaznak akkor is, ha sósak. Az ultrafeldolgozott élelmiszereknél kevés dolog károsabb a bélrendszerünk számára egy friss kutatás szerint.

Az a legnagyobb baj ezekkel az élelmiszerekkel, hogy kevés rostot tartalmaznak, pedig a bélflóránkban található jó baktériumnak ez a legfőbb tápanyaga. Mit tanácsol a gasztroenterológus? Ha rágcsálni támad kedvünk, inkább rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket és olajos magvakat válasszunk.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash, Getty Images