3 jel, hogy nem egészséges a bélflórád

2024. április 07.
Egyre több szó esik a bélflóra egészségének fontosságáról, de vajon honnan tudhatjuk, ha valami nincsen rendben a beleinkkel? Egy gasztroenterológus felhívja a figyelmet három fontos figyelmeztető jelre.
A bélflóra egészsége - és a széklet rendszeressége - nagyban összefügg a demencia kialakulásának kockázatával

Egyre népszerűbbek a bélflóra egészségének megőrzését célzó probiotikumok, és már az is széles körben ismert tény, hogy aggasztóan megemelkedett a vastagbélrák előfordulása az 50 év alatti korosztály körében. A bélflóránk egészsége egyértelműen központi téma lett, de vajon honnan tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak beleink? Szerencsére vannak jelenségek, amik egyértelmű jelzést adnak a bélflóránk működéséről – Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus most három ilyen árulkodó tünetre hívja fel a figyelmet.

Három jel, hogy nem egészséges a bélflóránk

1. Puffadás

Szögezzük le, nem arról van szó, hogy néha-néha, bizonyos ételek fogyasztása után felpuffadunk – az állandó krónikus puffadás azonban egyértelműen a bélflóra problémáira utalhat. A puffadás arra utalhat, hogy a bélrendszerünk nem tud megbirkózni a bevitt étel feldolgozásával és megemésztésével. Gyakori, hogy a puffadást bizonyos éterek iránti intoleranciaként értelmezzük, de Bulsiewicz szerint érdemes lehet számolni azzal is, hogy a bélflóránkkal van probléma. Érdekes módon ilyen esetekben könnyen lehet, hogy éppen többet kell fogyasztanunk az adott ételekből (például hüvelyesekből), hogy a bélrendszerünk „hozzászokjon” a megemésztésükhöz.

2. A széklet minősége

Ahogy dr. Bulsiewicz is hangsúlyozza, a székletünk az egyik leglátványosabb és legpontosabb indikátora bélflóránk állapotának. Ügyeljünk rá, hogy székletünk megfeleljen a Bristol-skála negyedik kategóriájának: vagyis puha, sima felületű és kolbász alakú, ez jelenti ugyanis a legideálisabb végterméket. 

3. Energiahiány

Bár ez nem tűnik annyira direkt összefüggésnek, mint az előző két szempont, az energiaszintünk is árulkodhat a bélflóránk állapotáról. Az emésztőrendszerünk működése a szervezetünk többi fontos központjának működésével is szoros kapcsolatban áll, vagyis a bélflóra problémája más „rendszerek” problémáit is okozhatja. a Crohn-betegség, a reuma vagy más autoimmun betegségek könnyen arra utalhatnak, hogy először a beleink táján lenne érdemes körbenéznünk.

Forrás: BusinessInsider Fotó: Getty Images