7 olcsó bélbarát étel, amit mindennap enned kellene

2023. szeptember 08.
Az a jó a gasztroenterológus által ajánlott bélbarát ételekben, hogy nagyon jót tesznek az emésztőrendszerünkben élő jó bélbaktériumoknak, és gyorsabban hatnak, mint a legtöbb probiotikus készítmény.
Fermentált étel probiotikum helyett bélflóra helyreállítására
  • A kefir az egyik legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető bélbarát élelmiszer.
  • A legfrissebb kutatások szerint bizonyos élelmiszerek hatásosabbak lehetnek a bélflóra egészségének megőrzésére, mint a probiotikumos készítmények.
  • Fermentált ételek rendszeres fogyasztását is javasolják a gasztroenterológusok.

A bélflóránk egészségének javítására nem feltétlenül a probiotikumos táplálékkiegészítők a legalkalmasabbak, derült ki egy friss kutatás eredményeiből. Valójában, ahogy Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus elmondta, „a legtöbb esetben teljesen szükségtelen rutinszerűen javasolni az embereknek a probiotikus táplálékkiegészítőket”. 

A gasztroenterológus maga is kifejezetten ajánlotta a pácienseinek ezeket a készítményeket, különösen bizonyos antibiotikumok szedése után, hogy helyreállítsák a bélflórát. Ám a helyzet ennél árnyaltabb. 

Táplálékkiegészítő kontra bélbarát ételek

Egy 2018-as kutatás eredményei mutatták ki, hogy a probiotikumok valójában lelassítják az ember bélflórájának regenerációját az antibiotikumkúra után. „Meglepő módon azt figyelték meg a vizsgálatban, hogy a probiotikumok használata negatívan hatott a bélrendszer mikrobiomjának helyreállítására” – mondta Bulsiewicz. Kiderült, hogy sokkal olcsóbb és finomabb módja is van annak, hogy a bélflóránkat tápláljuk. 

Együnk élő ételeket

Bármennyire is bizarrul hangzik, a fermentált ételekben élő baktériumok vannak. Ezek bontják le a többi baktériumot, élesztőgombát, cukrot, így tartósítva a különböző zöldségeket vagy éppen tejtermékeket, amik egyébként gyorsan megromlanának.

Ezek a természetes tartósítószerként működő élő mikroorganizmusok és aktív kultúrák, amik a fermentált ételekben megtalálhatók, jótékony hatással vannak a bélflóránkra is. A kutatások szerint gyorsabban helyreállítható ezekkel a bél mikrobiom egyensúlya, mint a probiotikum táplálékkiegészítőkkel.

Együnk savanyított káposztát, joghurtot és kefirt

A fermentált zöldségek nem csak azért tesznek jót a bélflóra egészségének, mert élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, hanem mert rengeteg rostot is

A fermentált zöldségek nemcsak azért tesznek jót a bélflóra egészségének, mert élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, hanem mert rengeteg rostot is

„A fermentált élelmiszerek tulajdonképpen probiotikumok – jelentette ki Tim Spector epidemiológus. – Élő mikrobák, történetesen étel formájában. Ami a kapszula, por vagy tabletta ellentéte.”

A fermentált ételeket évezredek óta fogyasztja az emberiség. Minden kultúrának megvan a saját jellegzetes, élő mikroorganizmusokkal tartósított élelmiszere. Ezek a fermentált ételek a legnépszerűbbek a világon:

  • joghurt
  • sajt
  • kefir
  • kombucha
  • savanyított zöldségek és gyümölcsök
  • savanyú káposzta
  • miso

Tény, hogy a fermentált ételek nem olyan erős probiotikumok, mint a táplálékkiegészítők. „Viszont mikrobiológiailag sokszínűbbek, ami nagyon fontos, ha a bélflóra helyreállítása a cél – mutatott rá Spector. – Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a különböző fermentált ételek sem egyformák. A kefirben vagy savanyított káposztában nagyjából 20-40-féle baktérium és mikroorganizmus található, míg a joghurtban három.”

A szakember azt javasolja, naponta 5-6 alkalommal kisebb mennyiségű fermentált ételt fogyasszunk. Ez segít ugyanis a gyulladás csökkentésében a szervezetünkben és segíti az immunrendszer működését.

Azért is különösen bélbarát ételek a fermentált élelmiszerek, mert általában nagy mennyiségű rostot tartalmaznak, különösen, ha savanyított zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk.

Van, amikor kell a probiotikum táplálékkiegészítő

A gasztroenterológus sem azt mondja, hogy teljesen el kell zárkóznunk a probiotikus táplálékkiegészítők használatától. Ha például hasmenéssel, hányással járó betegségen estünk át vagy erős antibiotikumot kell szednünk, a betegség vagy gyógykezelés alatt érdemes a bélrendszerünket az erős probiotikumokkal ellenállóbbá tennünk.
Viszont a regenerációban a betegség vagy gyógyszerkúra után már a fermentált ételeket célszerű bevetni, hogy gyorsabban regenerálódjon a bélrendszerünk.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash