Ezeket a szörnyű borokat sose kérd étteremben, mert átvernek a sommelier szerint

2025. április 21.
Meglepő dolgokra derült fény az éttermek, borbárok kínálatával kapcsolatban. Valójában egyáltalán nem akkor választunk jól, ha a legdrágább tételekre vetjük ki a hálónkat! Íme azok a borok, amikre rá sem érdemes nézni a borlapon.
Sommelier borválasztás
  • A megfelelő bor kiválasztásában segíthet a sommelier, de azért ne ijedjünk meg, nekünk nem kell borszakértőként viselkednünk.
  • A nagyobb borrégiók tételei általában túlárazottak az éttermekben.
  • Mire figyeljünk, amikor bort választunk? Ezekkel az egyszerű trükkökkel tűnhetünk tájékozottnak.

A borválasztás sokunk számára stresszes feladat. Vajon mi alapján kellene döntenünk? A régió számít? Olyan bort válasszunk, amit már kóstoltunk és szeretünk? Rögtön az elején el is áruljuk a legnagyobb titkot: ha fogalmunk sincs a borokról, válasszuk mindig a második legolcsóbb tételt a borlapon.

3 dolog, amire a sommelier szerint rá se nézzünk a bor kiválasztásakor 

1. Neves borrégiók borai

Bordeaux, Napa, Toszkána, Szicília. Bár ezek a régiók világhírűek, Warner Boin sommelier rá se néz a boraikra, ha választania kell. A nagy borrégiók borászatai ugyanis jelentősen magasabb haszonkulccsal dolgoznak.

Ezek iránt a tömeggyártásban előállított tételek iránt világszerte nagy a kereslet, így az ár is magasabb. Ha lehet, válasszunk inkább egy helyi, kis borászatot.

Borválasztás: ne stresszeljük túl

2. Borok, amiket sokkal olcsóbban megvehetünk a közértben

Ha olyan tételt látunk a borlapon, amiről tudjuk, egy deciliter ára annyiba kerül az étteremben, mint ugyanannak a bornak teljes palackja a közértben, már ugorhatunk is. Ezeket a borokat gyakran akciósan megkaphatjuk a nagyobb boltokban, miért fizetnénk ki értük az ottani ár sokszorosát, amikor vacsorázni megyünk?

Egyáltalán nem kell szégyenkeznünk, ha nem akarunk túl sokat költeni a borra. Nyugodtan ragaszkodjunk az elképzeléseinkhez, ami az árat illeti, így könnyebben is tudunk majd választani.

3. Borok, amiket a sommelier egyáltalán nem kedvel

A borászoknak, sommelier-knek persze mindig megvannak a maguk személyes kedvencei, és miért ne lehetnénk ezzel mi is ugyanígy? Ha a muskotályost vagy a pinot noirt nem kedveljük, nyugodtan hagyjuk figyelmen kívül ezeket a fajtákat, válasszunk azok közül, amiket szeretünk.

A sommelier szerint minél jobban el tudjuk magyarázni, mit kedvelünk, annál inkább megkönnyítjük mindenki dolgát. Ne gondoljunk bonyolult dolgokra, annyit csak el tudunk dönteni, az édes vagy a száraz bor áll hozzánk közelebb.

Ha ízekről is be tudunk számolni, még jobb. Ha kedveljük a gyümölcsös, friss ízvilágot, vagy pont, hogy a teltebb borokat szeretjük, ne rejtsük véka alá. Az azonban biztos, minél tájékozottabbak vagyunk, annál könnyebb lesz a társalgás a borokról, így érdemes ebben a témában is némi műveltséget szerezni.

Így rendeljünk olyan bort, ami valóban megéri az árát

A legjobb borászatok és az összes sommelier azt ajánlja, ne féljünk kérdezni. Az első számú hiba, amit elkövethetünk borrendeléskor, az, ha nem kérünk segítséget. De még mielőtt konzultálunk, jó, ha tisztázzuk az alapokat. Hol járunk? Ha például egy spanyol tapasbárba ültünk be, érdemes a spanyol borokra koncentrálni. 

bor-meddig-ihato-megromlik-alkohol

Borválasztás: mindig kérjünk tanácsot!

Segítjük a sommelier, felszolgáló munkáját, ha eláruljuk, mit fogunk enni. Hozzátehetjük, hogy szívesebben fogyasztanánk kisebb borászattól. Ha pedig a második legolcsóbb tételre bökünk rá a borlapon, általában eltaláljuk a sommelier kedvencét. Meg is van a tökéletes választás. 

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images