Ne hidd el, amit mondanak! Ezt a 4 rossznak tartott gyümölcsöt egész nyáron enned kell

2025. július 02.
Bizonyos gyümölcsöket sokan inkább elkerülnek, mivel cukorban gazdagok. Szakértők szerint azonban ezek a gyümölcsök is egészséges étrendünk részévé válhatnak. Azt is elmondjuk, miért.
Gyümölcs cukortartalmú, mégis egészséges
  • Bizonyos gyümölcsöknek a cukortartalma magasabb a többinél.
  • A cukor miatt azonban még nem kell lemondanunk ezekről a gyümölcsökről.
  • Ezért érdemes fogyasztanunk ezeket a gyümölcsöket.

Akár fogyni szeretnél, akár vércukorszintedre igyekszel vigyázni, fejben sok étel kerül tiltólistára. Míg sokan az egészséges étkezés érdekében több gyümölcsöt fogyasztanak, mások éppen emiatt inkább kihagynak bizonyos fajtákat.

Óvakodunk a gyümölcscukortól

A gyümölcsök természetes módon tartalmaznak fruktóznak nevezett cukrot, ez pedig visszatart többeket is fogyasztásuktól. Pedig a legtöbb gyümölcs alacsony glikémiás indexű rost- és fruktóztartalma miatt, és kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztható.

4 gyümölcs, amit nyugodt szívvel fogyaszthatsz, pedig sok cukor van bennük

1. Görögdinnye

A görögdinnye tele van antioxidánsokkal, például likopinnal. A likopin erős gyulladáscsökkentő, mely segít védelmet nyújtani a krónikus betegségek ellen is. Egyes kutatások szerint akár a cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkenti.

2. Mangó

Édes, különleges íze miatt a mangó a legnépszerűbb desszertek közé tartozik. Gazdag A- és C-vitaminban, káliumban, folsavban és rostban. Ezenfelül ponifenolt is tartalmaz, mely kedvezően befolyásolja a vérnyomást, a gyulladásokat, a szív- és érrendszeri egészséget és az inzulinrezisztencia javulását.

A szőlő cukortartalma magas, mégis egészséges gyümölcs, melyet érdemes étrendünkbe illeszteni a szakértők szerint.

A szőlő cukortartalma magas, mégis egészséges gyümölcs, melyet érdemes étrendünkbe illeszteni a szakértők szerint

3. Szőlő

Cukortartalma miatt a szőlőt gyakran éri kritika. Ha viszont kihagyjuk étrendünkből, akkor nemcsak finom ízéről, de egészségünket támogató előnyeiről is lemondunk. A szőlő K-vitamint és káliumot tartalmaz. Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, karotinoidtartalma miatt pedig védi a látást.

4. Ananász

Édessége miatt sokaknál tiltólistás gyümölcs az ananász, pedig a mangóhoz hasonlóan lenyűgöző mennyiségben tartalmaz polifenolt, tele van C-vitaminban, tartalmaz, folátot, káliumot és kalciumot is. Bromelain nevű enzimje segíti a bélrendszert és az emésztést is.

Tényleg érdemes kockáztatni?

Hacsak nem vagy allergiás valamelyik gyümölcsre, nem szükséges bizonyos fajták fogyasztását kerülni még cukorbetegség esetén sem. Kétségtelen, hogy a magas cukortartalmúak napi mennyiségét érdemes 1-2 grammban meghatároznunk, azonban egészséges, kiegyensúlyozott étrendünk szerves részévé válhatnak, kockázat nélkül. Igen, akár úgy is, hogy naponta tányérunkra kerülnek.

Forrás: Eatingwell, Fotók: GettyImages