- A pogácsa az egyik legfinomabb sós sütemény, önmagában azonban nem túl magas a tápértéke – ezen segít a cukkini!
- A cukkini nemcsak egészséges, de kalóriaszegény és a szénhidráttartalma is alacsonyabb.
- Ebbe a receptbe egy kis karakteres, ízes cheddar sajt is kerül, de ha egészségesebbre vennénk, nyugodtan elhagyható.
Szinte minden nemzetnek van valamilyen pogácsaszerű sós finomsága, sőt, ezen belül is többféle alfaja. Ha csak a hazai felhozatalt nézzük, ott van a klasszikus kelesztett pogácsa, a krumplipogácsa, a túrós pogácsa vagy a tepertős pogácsa, de ha messzebbre evezünk, érdemes kipróbálni például az istenien nyúlós brazil sajtos pogácsát!
Mivel a pogácsa hagyományos formájában nem büszkélkedhet valami kiugró tápértékkel, a reformtörekvések jegyében megjelentenek a zöldségekkel dúsított változatok is – például ez az isteni cukkinis pogácsa.
Ennél a receptnél jó adag reszelt cukkini kerül a tésztába, amitől sokkal gazdagabb és egészségesebb lesz a pogácsánk, ahogy például a cukkinis enchilada is a hagyományoshoz képest. És bár diétásnak azért továbbra is túlzás lenne nevezni, azért jobban járunk vele, mint a hagyományos verziókkal!
Ezért éri meg cukkinit tenni a pogácsába (is)

Érdemes cukkinivel gazdagítani a pogácsát
A cukkini elképesztően sokoldalú zöldség, amiből készülhet leves, lepény, rakottas, sőt, még édesség is. És persze pogácsa is.
A cukkini legnagyobb előnye, hogy élelmi rostban gazdag, így a pogácsánk is sokkal tartalmasabb lesz, mint egy sima, gyorsan felszívódó szénhidrátot kínáló változat. Ez a népszerű zöldség emellett rengeteg ásványi anyagot – például kalciumot, magnéziumot, foszfort és cinket – is tartalmaz, emellett A és B1-B2 vitamintartalma is magas.
Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően szuperül beilleszthető különböző diétákba, viszonylag semleges ízének hála pedig jól dúsíthatunk vele hagyományos édes vagy sós süteményeket is. A cukkinit azért is érdemes belesütni a pogácsába, mert alapvetően alacsony a szénhidráttartalma, így már nem dúsítjuk tovább ezt az eleve szénhidrátban gazdag ételt.
Tipp a cukkinis pogácsához:
Az alábbi recept akkor a legjobb, ha egy kis cheddar sajt is kerül bele, de ha diétásabbra vennénk, ezt nyugodtan elhagyhatjuk, ha pedig még inkább lassítanánk a felszívódást, a finomlisztet cserélhetjük valamilyen alternatív lisztre – például zablisztre.
Szaftos cukkinipogácsa cheddar sajttal
Hozzávalók:
- 2 és fél csésze + 1 ek. finomliszt
- 1/2 tk. só
- 1 ek. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 2 ek. kristálycukor
- 120 gramm sózatlan vaj kockákra vágva (NAGYON hidegen)
- 1 nagy tojás enyhén felverve
- 1/2 csésze zsíros tejföl
- 2/3 csésze cukkini reszelve és kicsavarva
- 3/4 csésze cheddar sajt reszelve

Friss cukkinipogácsa – melegen a legjobb[sc_cts_position slug="roadblock010" clear="1"]
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra és egy nagyobb tepsit béleljünk ki tapadásmentes szilikonlappal!
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a 2 és fél csésze lisztet a sóval, sütőporral, szódabikarbónával és a cukorral!
- A hideg vajat vágjuk apró kockákra, majd az ujjaink segítségével gyorsan morzsoljuk bele a lisztes keverékbe, míg morzsás tésztát kapunk!
- Egy kisebb tálban verjük fel enyhén a tojást, majd adjuk hozzá a tejfölt, végül adjuk hozzá a vajas-lisztes tésztához!
- Egy másik tálban a maradék egy evőkanál lisztet keverjük össze a lereszelt és kicsavart cukkinivel, és amennyiben használunk sajtot, adjuk hozzá a 1/2 csészényi reszelt cheddart is! Alaposan forgassuk össze, majd óvatosan keverjük a tésztába egy spatula segítségével!
- A tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át és formázzuk meg, majd szaggassunk belőle pogácsákat! A kész pogácsákat helyezzük az előkészített tepsibe, majd szórjuk meg őket a maradék sajttal! Süssük őket nagyjából 22-24 percig, míg aranybarnák lesznek, melegen tálaljuk!
Forrás: BakerbyNature Fotó: Getty Images