- A brokkoli szuperélelmiszer, mégis okozhat problémákat.
- Milyen mellékhatásai lehetnek, ha brokkolit eszünk?
- A dietetikus elmondta, kiknek kell vigyázniuk a brokkolifogyasztással.
A brokkolit nem véletlenül tartjuk szuperélelmiszernek. Tele van rosttal, C- és K-vitaminnal, szulforafánnal és erős antioxidánsokkal. Segíti az emésztést, támogatja a szív- és érrendszert, sőt még a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszik.
De bármennyire is egészséges, van néhány rejtett mellékhatása, amivel jó, ha tisztában vagyunk. A dietetikus mindent elmondott a brokkoli fogyasztásával kapcsolatban, amit jó, ha tudunk!
Puffadás, gázképződés, hasi kellemetlenség
A brokkoli gazdag rostforrás, és tartalmaz egy nehezen emészthető cukorfélét, a raffinózt. Ez a cukor a vastagbélben fermentálódik, ami fokozott gázképződést, puffadást és görcsöket okozhat.
Kiknél okozhat problémát?
Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők, illetve érzékeny emésztőrendszerrel élők különösen hajlamosak ezekre a tünetekre, mivel a brokkoli FODMAP-tartalma is magas.
A dietetikus tippje:
Pároljuk vagy enyhén főzzük a brokkolit – így könnyebben emészthetővé válik.
Hatással lehet a pajzsmirigy működésére
A brokkoli goitrogén anyagokat tartalmaz – olyan vegyületeket (például goitrinek, flavonoidok, tiocianátok), amelyek gátolhatják a jód felszívódását, és befolyásolhatják a pajzsmirigyhormonok termelődését.
Kik legyenek óvatosak?
Akik pajzsmirigy-alulműködésben szenvednek, vagy jódhiányos állapotban vannak, kerüljék a nyers brokkolit nagy mennyiségben.
A dietetikus tippje:
Inkább enyhén főzve vagy párolva fogyasszuk, heti 1–2 csésze mennyiségben, ha pajzsmirigyproblémával küzdünk.
Kölcsönhatásba léphet véralvadásgátló gyógyszerekkel
A brokkoliban sok K-vitamin található, amely elősegíti a véralvadást. Ez alapvetően előny, ám azok számára, akik véralvadásgátlót (pl. warfarin) szednek, gondot okozhat – különösen, ha hirtelen növeljük vagy csökkentjük a bevitt mennyiséget.
A dietetikus tippje:
Konzultáljunk orvossal, és tartsuk egyensúlyban a K-vitamin-bevitelünket, ahelyett, hogy teljesen elhagynánk a brokkolit.
A túl sok rost is lehet sok

Érdemes a brokkolit párolva fogyasztanunk, ha el akarjuk kerülni a mellékhatásokat
A brokkoli magas rosttartalma segíti a bélműködést, de ha hirtelen túl sokat viszünk be belőle, a szervezetünk kellemetlenül reagálhat: hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom is jelentkezhet.
Kiknél okozhat problémát?
Azoknál, akik eddig kevés rostot fogyasztottak, és egyik napról a másikra nagy adag brokkolit visznek be.
A dietetikus tippje:
Fokozatosan építsük be az étrendbe, és igyunk sok vizet a rostok mellé!
Csökkentheti az ásványi anyagok felszívódását
A brokkoli oxalátokat és fitátokat tartalmaz, amelyek képesek megkötni a kalciumot, vasat vagy magnéziumot – ezáltal csökkentve azok felszívódását a szervezetben. Ez nem gond mértékkel fogyasztva, de hosszú távon és nagy mennyiségben előfordulhatnak kisebb hiányállapotok.
Hogyan fogyasszuk biztonságosan a brokkolit?
A brokkoli kétségtelenül az egyik legtáplálóbb zöldség, de még a szuperélelmiszerek sem hibátlanok. A kulcs a mértékletesség.
Legjobb gyakorlat Polgár Annamária dietetikus szerint, ha a brokkolit mellékhatások nélkül akarjuk fogyasztani, a következő:
- Fogyasszunk hetente többször 1–2 csészényi, főzött brokkolit.
- Ne kezdjük rögtön nagy adagokkal, főleg, ha eddig kevés rostot ettünk.
- Pároljuk, vagy enyhén főzzük – így csökken a puffasztó és goitrogén hatás, miközben megőrzi értékes tápanyagait.
- Kerüljük a túlzott étrendkiegészítő-szedést, és kérjünk tanácsot orvostól, ha gyógyszert szedünk vagy pajzsmirigyproblémákkal küzdünk.
A brokkoli fantasztikus zöldség, de nem mindenkinek és nem korlátlanul. Ha okosan fogyasztjuk, továbbra is a tányérunk sztárja maradhat.
Legjobb brokkolis receptek:
- Rántott brokkoli
- Brokkolipesztós tészta
- Mézes-chilis lazac brokkolipürével
- Brokkolis-pekándiós quiche
Fotó: Unsplash/Monika Borys