Nadrágkosztüm és tornacipő – a divat, amit Kamala Harrisnek köszönhetünk

2021. május 15.
Az Amerikai Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris nemcsak politikai pályafutásával írt történelmet, hanem sportcipőivel, amelyeket előszeretettel visel akár kiskosztümhöz is.

Az elmúlt években az Amerikai Egyesült Államokban sok nő került fontos pozícióba, komoly változásokat hozva az ország életébe. Kamala Harris már Joe Biden elnökválasztási kampányában magára vonta sokak figyelmét – a Jamaikából és Indiából emigrált szülők gyermekeként világra jött Kamala színes bőrű nőként először tölti be a rendkívül meghatározó alelnöki posztot az Egyesült Államokban. 

Kattints a képre a galériához!

Kamala Harris divatba hozta a tornacipőt kiskosztümmel
5 fotó megtekintése

Azonban nemcsak ebben számít úttörőnek, hanem az öltözködési szokásait tekintve is: előtte senki nem engedte meg magának azt a luxust, hogy az elnökválasztást megelőző kampányidőszakban – amikor tényleg minden apró részletnek stimmelnie kell, ha ki akarják vívni az emberek bizalmát –  elegáns ruhákat viselve is tornacipőbe bújjon.

Öltözködése sokak számára ellentmondásosnak tűnhet, sőt mi több, vannak, akik azért illették kritikával, mert úgy vélték, abszolút nem illik az alkalomhoz a ruha- és cipőválasztása. Tudni kell azonban, hogy Kamalát elsősorban nem a kényelem, vagy az vezérli, hogy divatot teremtsen, amikor arról dönt, milyen viseletben jelenik meg egy-egy eseményen: az elmúlt évtizedben világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő tornacipő fontos üzenetet hordoz. Egy ünnepélyes alkalommal a nőkkel szemben mindenki azt várja el, hogy magas sarkú cipőbe bújjanak, Kamala Harris azonban – az emancipáció jegyében – inkább a sportcipő mellett dönt.

Elizabeth Semmelhack könyvet is írt a tornacipő világhódító útjáról, és a The Guardiannek így foglalta össze meglátását azokról a lábbelikről, amelyeket Kamala Harris visel: „A nők öltözködésében a cipőválasztás kitűnő eszköz a női egyenjogúság kifejezéséhez.” Azok a tornacipőmárkák, amelyeket a nők világszerte választanak, azt jelképezik, hogy mindegy hány éves vagy, honnan jössz és mivel foglalkozol, ugyanúgy felveheted és büszkén viselheted, mint bárki más.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?