Ezek voltak a leglátványosabb ruhák a Met-gála elmúlt éveiből

2024. május 02.
Jövő hétfőn rendezik meg a divatvilág egyik legfontosabb eseményét, a Met-gálát. Mutatjuk az elmúlt évek leglátványosabb ruháit!
Met-gála ruhák
  • A Met-gála minden évben a divatvilág egyik legjelentősebb eseménye.
  • Az idei rendezvényre május 6-án, hétfőn fog sor kerülni.
  • Összegyűjtöttük az elmúlt 10 év Met-gáláinak leglátványosabb ruháit.

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumának Costume Institute-ja, azaz kosztümintézete 1948 óta minden évben hatalmas gálát rendez a múzeumban, ami egyben a divatvilág legfontosabb adománygyűjtő eseménye is. A Met-gála középpontjában mindig a múzeum aktuális új kiállítása áll, ennek a kiállításnak a témája alapján kell a meghívott sztároknak is felöltözniük az eseményre.

Met-gála – Mit lehet tudni az idei eseményről?

Az idén május 6-án, hétfőn megrendezésre kerülő Met-gálának a Sleeping Beauties: Reawakening Fashion (Csipkerózsikák: a divat ébredése) címet adták, a hivatalos dress code-ja pedig a The Garden of Time, azaz Az idő kertje nevet kapta.

A kiállításon mintegy 250 különleges ruhát fognak bemutatni a Costume Institute állandó gyűjteményéből. A több mint 400 éves divattörténelmet felölelő kiállításon többek között Schiaparelli, Dior, Givenchy és mások tervei is láthatók lesznek. Néhány olyan ruhadarab is, amely túlságosan törékeny ahhoz, hogy valaha is viselni lehessen – például egy 1877-es Charles Frederick Worth báli ruha.

Andrew Bolton, Wendy Yu, a Costume Institute felelős kurátora elmondta, hogy a kiállítás három fő zóna – a föld, a tenger és az ég – köré szerveződik, amelyek a természeti világ előtt tisztelegnek. „Mintha egy óda lenne a természethez és a divat érzelmi költészetéhez” – mondta.

A 2024-es Met-gála dress code-ját J. G. Ballard 1962-es The Garden of Time című novellája ihlette. A történet egy grófról és egy grófnőről szól, akik a szabadidő, a művészet és a szépség utópiájában élnek, és az otthonuk teraszáról kristályvirágok (áttetsző levelek, csillogó üvegszerű szárak) kertjére nyílik kilátás.

Amíg arra várunk, hogy ismét kigördítsék a vörös szőnyeget a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban, összeválogattuk a leglátványosabb ruhákat a Met-gálák elmúlt tíz évéből.

 

Doja Cat ruhája a 2023-as Met-gálán

Doja Cat Karl Lagerfeld macskájának öltözött a Met-gálán

 Karl Lagerfeld macskájának öltözött Doja Cat a Met-gálán

A rapper a néhai Karl Lagerfeld macskája, Choupette előtt tisztelgett ezzel az egészen egyedi tervezésű ruhával a 2023-es Met-gálán. Érdekesség, hogy Doja Cat nem volt hajlandó megszólalni a vörös szőnyegen, helyette csak nyávogott.

Blake Lively ruhája a 2022-es Met-gálán

Blake Lively Atelier Versace ruhája a 2022-es Met-gálán

Atelier Versace ruhába öltözött Blake Lively a 2022-es Met-gálán

A Met-gála 2022-es témája az Amerikában: A divat antológiája volt, a dress code-ja pedig az aranyozott csillogás. Ennek értelmében Blake Lively színésznő egy olyan Atelier Versace ruhát viselt, amit a Szabadság-szobor és a rajta végbement oxidációs folyamatok ihlettek.

Kendall Jenner ruhája a 2021-es Met-gálán

kendall-jenner-met-gala

A 2021-es Met-gálán Kendall Jenner pucérruhája

2021-ben az Amerikában: A divat lexikonja témát kapta a Met-gála, és a sztárok közül sokan a modern Amerikát idézték meg, valamint a klasszikus hollywoodi stílust ünnepelték. Kendall Jenner volt az egyik olyan vendég, aki modern tisztelgéssel adózott a régi Hollywoodnak. Jenner ezzel a Givenchy ruhával Audrey Hepburn egyik legikonikusabb szerepét, Eliza Doolittle-t igyekezett megidézni.

Kim Kardashian ruhája a 2019-es Met-gálán

A 2019-es Met-gálán Kim Kardashian ruhája olyan volt, mintha elázott volna

A 2019-es Met-gálán Kim Kardashian ruhája olyan volt, mintha elázott volna

A 2019-es Met-gála témája a Camp, azaz a furcsa, bizarr stílus értelmezése volt, ennek szellemében Kim Kardashian egy olyan Thierry Mugler ruhát viselt, amely úgy nézett ki, mintha elázott volna.

Rihanna ruhája a 2018-as Met-gálán

A születésnapos Rihanna teljesen kiborította az egyházat ezzel a cuccal

Rihanna teljesen kiborította az egyházat ezzel a Met-gálán viselt ruhával

2018-ban Rihanna szó szerint divatpápaként érkezett meg a Met-gála vörös szőnyegére. A sztár egy kristályokkal rakott miniruhát viselt, melyhez egy passzoló püspöki kalapot és egy látványos köpenyt választott. A John Galliano által megálmodott extrém szett ugyan sokakat megbotránkoztatott, de Rihanna egyértelműen megértette a feladatot, hiszen az akkori esemény témája a Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (Mennyei testek: Divat és a katolikus képzelet) volt.

Bella Hadid ruhája a 2017-es Met-gálán

A 2017-es Met-gálán Bella Hadid ruhája csodásan festett

A 2017-es Met-gálán Bella Hadid ruhája csodásan festett

Bella Hadid 2017-es Met-gálán viselt áttetsző Alexandra Wang ruhája csodásan emelte ki a modell tökéletes alakját. Hadidból csak úgy sugárzott az önbizalom ebben a szettben. A hosszú ujjú ruha grandiózus hátkivágással rendelkezett, és a szettet a modell hegyes fekete cipővel és csillogó gyémánt karkötővel egészítette ki.

Lady Gaga ruhája a 2016-os Met-gálán

A 2016-os Met-gálán Lady Gaga különleges ruhája

2016-ban a Met-gálán Lady Gaga különleges ruhát viselt

A 2016-os Met-gála témája a Manus x Machina: Divat a technológia korában volt. Lady Gaga egy áramköri lapokra emlékeztető Versace dzsekiben, a gravitációt meghazudtoló platformcipőben és válltömésekkel, valamint feltupírozott hajjal jelent meg. A megjelenése tökéletesen idézte meg a ’80-as éveket.

Beyoncé ruhája a 2015-ös Met-gálán

Sokkolóan áttetsző Givenchy ruhában jelent meg Beyoncé a 2015-ös Met-gálán

Sokkolóan áttetsző Givenchy ruhában jelent meg Beyoncé a 2015-ös Met-gálán

Emlékezetes, hogy Beyoncé késve jelent meg a 2015-ös Met-gálán, majd egy sokkolóan áttetsző Givenchy ruhában sétált végig a vörös szőnyegen, amely garantálta, hogy minden szem rá szegeződjön.

Sarah Jessica Parker ruhája a 2014-es Met-gálán

Egy egyedi Oscar de la Renta ruhát viselt Sarah Jessica Parker a 2014-es Met-gálán

Egy egyedi Oscar de la Renta ruhát viselt Sarah Jessica Parker a 2014-es Met-gálán

A 2014-es Met-gálán az alulértékelt amerikai tervezőt, Charles Jamest ünnepelték, és Sarah Jessica Parker egy egyedi, szatén Oscar de la Renta ruhát viselt, amelyben a mester divattervező ikonikus stílusát idézte meg.

Fotó: Getty Images