Így válasszunk ruhát esküvői vendégként, hogy később is tudjuk viselni

2024. június 15.
Indul az esküvőszezon. Vannak olyan évek, amikor nem is egy, hanem több alkalommal is meg kell jelennünk hasonló ünnepélyes eseményeken, ilyenkor pedig nem csak a nászajándék kiválasztása okozhat fejtörést, hanem az is, hogy milyen legyen a ruha, amelyet viselünk. Nyilván több szempontot is figyelembe kell venni, például a helyszínt, a várható időjárást, a házasulandó pár kulturális szokásait, és ha szerepel a meghívón, akkor bizony a dress code-ot is.
Így válasszunk ruhát esküvői vendégként, hogy később is tudjuk viselni

Íratlan szabály, hogy sosem szabad túlöltözni az ifjú párt, viszont megfelelően elegáns, stílusos ruházattal, igényes frizurával és a hölgyek esetében sminkkel illik megtisztelni az alkalmat. Joggal merül fel az a kérdés is, hogy miként tudunk olyan ruhát választani esküvői vendégként, amit utána egyéb alkalmakkor is lehet viselni? Tóth Bori divattervező gyűjtötte össze a legfontosabb tanácsokat.

„A többször használhatóság kedvéért biztos, hogy egy olyan hosszt választanék ruhában, ami inkább a térd alatti, midi vagy maxi hossz, mert ezek eléggé jól variálhatóak egyszerűbb darabokkal is” – mondja Tóth Bori. – „Egy maxiszoknyát vagy egy maxiruhát egy pólóval vagy egy bőrdzsekivel lehet könnyedebbé tenni, de hogyha magában vesszük fel, akkor is működik. A midiruháknak vagy szoknyáknak azért is jó a használhatósága, mert azt később akár irodai környezetben vagy egy vacsorához is fel tudjuk venni.”

A fehér színű ruha az általános esküvői etikettben tabu, de a törtfehér már nem ez a kategória, midi változatban akár még az is működhet.

„Túlságosan élénk színt lehet, hogy nem érdemes választani, mert az nagyon megmarad az emberek fejében. A visszafogott, klasszikusabb árnyalatok szebbek és elegánsabbak” – javasolja a divattervező” – „A pasztellszínek nagyon jól mutatnak, a bézses, halvány rózsaszín, halványlila árnyalatok is nagyon-nagyon szépek, amiket akár hasonló színű, akár kontrasztos zakóval, bőrdzsekivel, vagy akár saját magában egy sállal, kendővel, jól megválasztott kiegészítővel fel lehet venni. Később ezt a ruhát a kiegészítők variálásával, a naphoz vagy az alkalomhoz való igazításukkal többször, több változatban is viselhetjük.”

Ma már gyakran előfordul az is, hogy egy esküvőn lezserebb, lazább összeállításokban jelennek meg a vendégek. Egy printelt szoknyához egy egyszerű póló is nagyon jól áll egy keresztpántos táskával, vagy egy szép kendővel, akár tornacipővel, vagy fejünkön egy napszemüveggel.

„A szoknya-blúz kombinációt is nagyon ajánlom, mert külön is hordható, de ha passzol az alj és a felső, akkor viszont szuper összeállítást vagy hangulatot kapunk, de külön szoknyaként és külön blúzként is tudjuk egyébként máskor viselni” – ajánlja Tóth Bori. – „Amit viszont kerülnék ezekben az esetekben, a szövetruhákat, és a nagyon „office lookot”, például a kiskosztümöket. Ezek meleg, nyáron nehezen viselhető darabok, nem fogjuk jól érezni magunkat benne. A Hold utcai showroomba betérők gyakran fordulnak hozzám esküvői tippekért: ilyenkor mindig el szoktam mondani, hogyha nagyon nem hétköznapi ruhát választunk, akkor nem biztos, hogy máskor is lesz alkalmunk felvenni.”