Sportolni szabad, de csak ésszel

2014. március 13.
Nyakunkon a jó idő, éppen ezért mi is rávesszük magukat, hogy mozogjunk, sportoljunk. Nem szabad megfeledkezni azonban a fokozatosság elvéről: egy sérülés mindent tönkre tehet. Csak jól átgondoltan keressünk magunknak mozgásformát.

Ha életmódváltásra gondolunk, leggyakrabban a testsúlycsökkentés jut eszünkbe. Számos divatos diéta és mozgásforma közül válogathatunk, a szakember azonban mégis azt javasolja, megfontoltan változtassunk szokásainkon.

„Mozgásszervi sebészként senkinek sem javaslom, hogy az életmódváltás elején azonnal futni kezdjen – mondja dr. Knoll Zsolt Ph.D., az Emineo Egészségi és Baleseti Központ ortopéd traumatológusa, sportsebésze. – Különösen igaz ez azokra, akiknek tíz kilónál több a súlyfeleslegük. Ezt egyébként bárki könnyedén kiszámíthatja egy testsúly kalkulátor (BMI) segítségével. Válasszuk inkább a konditeremben az ellipszistrénert, a kerékpárt vagy rendszeres, fokozott terheléssel a sétát, a nordic walkingot. Ezeket a tevékenységeket lábdőlésünkhöz, talajviszonyokhoz és futásteljesítményhez igazított sportcipőben tudjuk panaszmentesen végezni. Ha azonban nem tartjuk be a fokozatosság elvét, és ha nem jól megválasztott terhelés mellett döntünk, árthatunk is: ízületeinket és Achilles inunkat is megbetegíthetjük.”

A szakember figyelmeztet arra is, ha szeretnénk elérni ideális testsúlyunkat, a mozgás mellett nagyon fontos szempont a megfelelő táplálékbevitel is. Tanácsa szerint, ha étrendünkből kiiktatjuk a finomított szénhidrátokat, napi ötször étkezünk – amelyből az utolsó este hat órakor van – és sok folyadékot fogyasztunk, akkor két-három hét alatt öt-hat kilót is veszíthetünk súlyunkból.

Nem mindenki teheti meg azonban, hogy fitnessterembe járjon, otthon nem szívesen tornázik, így a szabadtéri mozgás mellett dönt. „A szabadtéri sportolás plusz veszélyeket rejt: a talaj csúszása, a rossz fényviszonyok, az ízületek lehűlése sportsérülések forrása lehet – mondja a szakember. – Természetesen senkit nem szeretnék lebeszélni a szabadban való sportolás szépségeiről! A megfelelő sportcipő és sportruházat kiválasztásával, a bemelegítés, a sportolást követő nyújtás elvégzésével minimalizálhatóak a sérülések.”

Ha mégis megtörténik a baj, azonnal forduljunk szakorvoshoz! A késlekedés, a több órás várakozás ugyanis hosszabb rehabilitációt, maradandó károsodást idézhet elő.