5 perc jóga Johannával – stresszoldás

2018. július 05.
Új rovatunkban Szigyártó Johanna jógaoktató ad útmutatást az egészségtudatos, kiegyensúlyozott életmód kialakításához legnagyobb szenvedélye, a jóga eszköztárával.

Emlékszem arra, hogy én is egy online cikk hatására kezdtem jógázni. Akkoriban nagyon szerettem volna nőiesebb lenni, így beírtam a Google-be, hogy nőiesség erősítése. Rögtön jógás gyakorlatokat adott ki, és egy héten keresztül minden nap csináltam reggel. Könnyen megjegyeztem, mert csak 4-5 póz volt. Egyre jobban élveztem és végül elmentem egy jógaórára. Remélem ti is így lesztek a jógával, hiszen a számos pozitív testi és egészségügyi hatása mellett a lélekre is nagyon jótékonyan hat.

Az alábbiakban mutatok nektek 4 jógapózt, amely segíti a stressz elűzését. Egyszerűen kivitelezhető és adok hozzá pár tanácsot teljesen kezdő és haladó jógásoknak is.

Padmászana-Lótuszülés, avagy lelki ráhangolódás: Nagyon fontos, hogy a jóga a külvilág zajától befelé tereli a figyelmet, önmagadra. Ehhez kell egy-két rávezető gyakorlat, ami természetesen stresszoldásra is nagyon jó. Helyezkedj kényelmes ülésbe, akár a sarkaidon, törökülésben vagy megpróbálhatod a képen látható Padmászanát, ha már gyakorlottabb jógás vagy. Bármelyik pózt is választod, a lényeg, hogy jól essen. Húzd ki magad, sóhajts egy mélyet és kilégzéskor lazítsd el a vállad. Hunyd be a szemed. Lélegezz mélyen, lassan. Figyeld meg ahogyan lélegzel, a mellkasod, és a hasad ahogy emelkedik. Majd adj hálát 4 dologért (bármilyen apró dolog is lehet). Érezd ahogy átjárja a tested a hála érzése.

Bónusz: nyugtatja az idegrendszert

Málászana-Füzérpóz: Állj csípőszéles terpeszbe, nyújtsd ki a térdeidet. Csak hajolj rá a lábaidra, engedd, hogy lógjon a fejed, engedd ki a feszülést a vállakból, nyakadból. Lassan kezd el hajlítani a térdedet és beengedni a medencédet a lábak közé. Egy párnára is ráülhetsz, ha nagyon kötöttnek érzed magad, a lényeg, hogy megtörténjen a csípő nyújtása. A kezedet hozd imatartásba a szíved előtt, egyenesítsd ki a hátad és engedd le a vállaidat. Ha stabilnak érzed magad a könyökeiddel tolhatod kifelé a térdeket.

Haladó verzió: Ha tovább vinnéd a pózt akkor az előrehajolást, összezárt talpakkal végezd, guggolj le majd nyisd szét a lábaidat, és finoman told kifelé a térdeit a könyökökkel, szinte csak a középső ujjad vége érjen a matrachoz, vagy az ujjbegyeid.

Bónusz: jó hatással van az emésztésre

Praszáríta Pádóttánászana: Nyiss egy közepes, vagy láb szélességű terpeszt. A külső talpéleid legyenek párhuzamosak a matrac rövidebb széleivel. Nyújtózz meg jólesően a magasban majd dönts vízszintesig kinyújtott vagy csípőre támasztott kezekkel. Egyenesítsd ki a hátad, majd a következő kilégzésre hajolj előre és próbáld elérni a talajt. Ha lent van a tenyered, nyisd szét az ujjaidat, tartsd a tenyereidet váll szélességben és helyezd a lábaiddal egy vonalba. Próbálhatsz domborítani, homorítani a hátaddal, vagy csak finoman engedd bele magad a pózba, lazítsd el az arcizmokat és lélegezz.

Haladó verzió: a mutató és középső ujjaddal megfoghatod a nagy lábujjad a többi lábujjad felől és így húzhatod magadat lefelé, a talaj irányába.

Bónusz: javítja a gerinc rugalmasságát

Vrksasana-Fapóz : Helyezd át a testsúlyodat lassan a bal talpadra, a jobb talpadat tedd finoman a bal bokádra. Told kifelé a jobb térded, feszítsd meg a hasadat és az ülőgumókat. Fokozatosan próbálhatod feljebb húzni a jobb talpadat. Nézz ki a talajon, magaddal szemben, vagy magasan egy pontot (minél feljebb annál nehezebb), ezen pihenjen a tekinteted, ez lesz az egyensúlypontod. Kezeidet hozd imatartásba a szíved elé, ha úgy érzed stabil vagy akkor pedig emeld a fejed felé. Majd ismételd meg a másik oldalra.

Haladó verzió: Ha fel tudod emelni a talpad egész magasra és nyitnád jobban a csípőd, akkor próbálhatod fél lótusz tartásba tenni a lábadat.

Bónusz: tartásjavító

Extra stresszoldó tipp: Jógázás előtt 1,5-2 órával nem ajánlatos enni, és akkor is inkább valami könnyebbet. Ha viszont éhesen sietsz egy órára, vagy csak egy laza stresszoldásra vágynál akkor ajánlom a Fű Juice Bar, Wonder Woman italát. Az ember tényleg megkapja azt az erőt, kitartást és nyugodtságot ami ebben a gyümölcslében is rejlik. A cékla klassz vas-pótló és előnyösen befolyásolja a női szerveket. A benne lévő kakaó endorfint termel, a menta pedig frissíti a testet és a lelket. A többi hozzávaló: eper, alma. A napi folyadékbevitelt se felejtsd el, egy nap minimum 2 liter vizet igyekezz elfogyasztani. 

Következő óráim: Harmony Rooftop Yoga Aria Hotel, most vasárnap. Egész délelőtti töltődés, stresszoldó jógával, frissítő itallal 2 órás wellness használattal. A Facebook eseményért kattints ide. 

  • Szerda Downdog Stúdió Corvin, Csütörtök Downdog Stúdió Blaha
  • Bővebb infó, üzenet írás, magánjóga:

                     Facebook: Johanna Style Joga

                     Instagram: @johanna_style_joga

Ruha: Swantic Fotó: Zsófia Bodnár Photography 

Jó jógázást Kívánok!

Namasté!