Fotó: Unsplash.com
Hiába próbáljuk összerakni a tökéletes diétás étrendet, ha nem figyelünk oda az időzítésre. Legalábbis ezt igazolja egy friss kutatás, melyben a tudósok két csoportra osztották a kísérleti személyeket: voltak olyanok, akik bármikor étkezhettek és nem kellett semmiféle diétát tartaniuk, illetve volt egy másik csoport, akik szintén szabadon állíthatták össze étrendjüket, az időzítést viszont szigorúan tartaniuk kellett. Ez azt jelentette, hogy átlagosan 90 perccel később reggeliztek és 90 perccel korábban vacsoráztak, mint ami a kontrollcsoport rutinjából kirajzolódott. A megkötés azonban nekik kedvezett, ugyanis kétszer olyan hatékony volt a zsírégetés és a fogyás, mint a szabad időpontokban étkezőknél.
Azt persze már régóta lehet tudni, hogy inkább kiadós, kései reggelikkel érdemes kezdeni a napot, ideálisan pedig 18-19 óra után már nem szabad enni, de ahogy a vizsgálati személyek visszajelzéseiből is kiderült, ez hosszútávon nehezen egyeztethető össze a napi rutinnal. A mindössze 16 kísérleti személlyel dolgozó kutatás ugyan nem reprezentatív, de elég ígéretes, már csak tényleg azt kell megoldani, hogy tartani is tudjuk a kései reggeliket és korai vacsorákat.