5 perc jóga Johannával: Napüdvözletek

2018. szeptember 04.
Rovatunkban Szigyártó Johanna jógaoktató ad útmutatást az egészségtudatos, kiegyensúlyozott életmód kialakításához legnagyobb szenvedélye, a jóga eszköztárával.

Volt egy időszak az életemben, amikor még nem ismertem annyira a jógát, egy olyan munkahelyen dolgoztam, amit nem igazán éreztem a magaménak és rengeteget izgultam akár egészen apró dolgokon is. Ekkor ismertem meg egy nagyon kedves gyógyítót, aki javasolta nekem a napüdvözletek rendszeres gyakorlását. Reggelente megcsináltam 5-6 kört belőlük utána pedig azokat a jógapózokat amelyek éppen jól estek.

Nagyon hamar elkezdtem érezni a hatását, magabiztosabb lettem, rengeteg energiám, erőm volt, és minden elkezdett javulni. Azóta egy sokkal szabadabb, új, csak a jógával foglalkozó munkahelyem lett, és sokkal kiegyensúlyozottabbá is váltam. Érdekes gyakorlat, mert ismétlődnek a mozdulatok ezért a fejünkben keletkező gondolatok elengedését is szolgálja. Ezúttal megosztom veletek a napüdvözletek legfontosabb pozitív hatásait.

Kezdő pozíció – Nyújtózás

Tedd a szíved elé imatartásba a kezed, picit koncentrálj, készülj fel a gyakorlásra. Belégzéssel nyújtsd a fejed felé a karokat, ha nincsen derékproblémád akkor homoríts, ha van akkor csak nyújtózz meg felfele és billentsd magad alá a csípőd. Feszítsd a hasadat és combodat.

Uttanaszana -Meghajlás

Kilégzéssel hajolj előre, amennyire lehetséges. Nem baj, ha esetleg nem ér le a kezed a talajig, csak hagyd lógni a felsőtestedet. Ha lent van a kezed a talajon, akkor próbálhatod a lábujjaid mellé, vagy a talpad mellé tenni a tenyeredet.

Ekepada prasarasana – Lovaspóz

Belégzéssel lépj hátra a bal lábaddal, amilyen nagyot csak tudsz. A jobb lábadra figyelj, maradjon a térded a bokád fölött. Csak az ujjbegyeiden támaszkodj és legyen büszke a fejed.

Adho Mukha Svanaszana – Lefele néző kutya

Lépj hátra a jobb lábaddal is, és told felfele az ülőgumóidat kilégzéssel. Legyen csípőszéles a terpeszed és a sarkadat próbáld a talaj felé tolni. Ujjaid legyenek széttárva és nézzenek előre. Tekinteted a köldöködön vagy a lábak között legyen. Húzd be a hasadat. (próbálj úgy be és kilélegezni, hogy tartod így behúzva)

Urdhva Mukha Svanaszana – Felfele néző kutya

Ha már haladóbb jógázó vagy csinálhatsz csaturangát (szűkített fekvőtámasz), de ha sok lenne, vagy most kezded a jógát, akkor helyezkedj fekvőtámasz pozícióba, fordítsd át a lábfejedet spiccelj velük, engedd le a csípödet és belégzéssel homorítsd a hátadat (derékproblémával itt se homoríts, feszítsd a hasad és inkább felfele/előre told a felsőtestedet). Térdedet próbáld a levegőben tartani.

Adho Mukha Svanaszana

Forgasd vissza a lábfejeidet a lefele néző kutyába és maradj benne akár 3-4 mély légzésig. Majd a bal lábaddal lépj vissza a Lovaspózba (Ekepada Prasarasana).

Uttanaszana

Kilégzéssel zárj a bal lábaddal a jobb lábad mellé és hajolj bele újra a pózba. Figyeld meg milyen érzés ebben a pózban lenni.

Befejezés

Újra nyújtózz meg felfele belégzéssel és kilégzéssel hozd imatartásba a kezed a szíved előtt. Ha kell egy kicsit pihenj, akár sóhajts majd csináld meg ugyanezt, csak most a jobb lábaddal fogsz hátra lépni és később előre. Ha megismételted ezt a másik oldalra, az számít egy körnek.

Pozitív hatásai:

  • Javítja az emésztést, belső szerveket szabályozza, rendben tartja és energetizálja
  • Harmóniát teremt a test lélek és elme között
  • Megerősíti a hasfalat
  • Rendben tartja a tüdőt és a légzőszerveket.
  • Oxigéndússá teszi a vért, ezáltal rendbe teszi a vérnyomást, szépíti a bőrt, hiszen a bő vérellátásnak köszönhetően az abban keletkező méreganyagok távozását is segíti
  • Felfrissíti az idegrendszert, fokozza az emlékezőképességet
  • A pajzsmirigy és a többi mirigy működését normalizálja
  • Helyes testtartást eredményez
  • Feszesíti a testet és megszünteti a hajhullást, korai őszülést

Extra tipp a belső harmóniához:

Nem beszéltünk össze, de a Fű Juice Bar is éppen most hozta létre a Napüdvözlet nevű italát. Sárga, mint a felkelő nap, segíti a D-vitamin bevitelt és a benne lévő béta-karotin a barnulást. Egész napra ad egy plusz löketet.

 

Itt jógázhatunk még együtt:

Facebook: Johanna Style Joga

Instagram: @johanna_style_joga

Ruha: Swantic 

Fotó: Bodnár Zsófia Photography

Helyszín: Aria Hotel Budapest

Kellemes jógázást kívánok!

Namasté