Ezeket kell tudnod, ha el akarsz kezdeni futni

2018. augusztus 10.
A futás nagyon hasznos, egyszerűen végezhető, és ráadásul költségkímélő mozgásforma. De attól, hogy egyszerű, még igenis igényel némi felkészülést.

Fotó: Unsplash.com

Megfelelő cipő

A legtöbb sportban tényleg keveset számítanak a menő edzős cuccok, de ha futni akarunk, muszáj beruháznunk egy jó minőségű cipőre. A megfelelő futócipő tartja a bokánkat, segít, hogy jobban terheljük a lábfejet és remélhetőleg nem töri fel lábunkat hosszabb távokon sem.

Könnyű kezdés

Ne maratonnal akarjunk kezdeni. Először vállaljunk rövidebb távokat és könnyed tempót, az sem baj, ha inkább csak kocogásra indulunk. Kövesd a 10 százalékos szabályt, vagyis hétről hétre 10 százalékkal növeld csak a távot!

Legyen célod

Sokkal könnyebben maradhatsz motivált, ha célokat tűzöl ki magad elé. Például találd ki, mennyi lenne az a táv, amit le akarsz majd futni, vagy mi az a tempó, amit szívesen elérnél. A célokat bontsd kisebb alcélokra, hogy ne menjen el a kedved a sportolástól!

Melegíts, ne nyújts

Futás előtt nagyon fontos bemelegíteni az izmokat, de ilyenkor még nem kell  nagyon megnyújtani őket. Futás előtt dinamikus bemelegítő mozgásokat végezzünk, a statikus nyújtásokat pedig csak akkor, ha már végeztünk a kiszabott távval.

Megfelelő hidratálás

Sportolás közben nagyon fontos, hogy pótoljuk az elveszített folyadékot. Futáshoz mindig vigyünk magunkkal elegendő vizet, így tudjuk ugyanis megelőzni a görcsöket, a fejfájást és a dehidratációt.