Ezeréves játék segíthet a mentális egészségünkön

2018. november 18.
Egy amerikai kutatás szerint a Tetris segíthet, hogy flow-ba kerüljünk és még stresszoldónak is nagyon hatásos.
Fotó: Unsplash.com

Valószínűleg mindenki emlékszik még a Tetrisre, bár a legtöbben biztosan jó ideje nem játszottak már vele. Pedig úgy tűnik, érdemes lenne újra elővenni. Kate Sweeny, a University of California pszichológusa új kutatásában úgy találta, hogy a Tetris tökéletes eszköz a flow-állapot eléréséhez, így pedig a stresszoldásban is nagyon hatékony lehet.

Sweeny szerint a Tetris (és a többi hozzá hasonló játék) azért jó, mert a folyamatos koncentráció minden mást kitöröl az agyunkból. Amíg játszunk, csak a kis kockákra figyelünk, és nem rágódunk semmilyen stresszt okozó problémán. A kutatáshoz kapcsolódó kísérletben Sweeny olyan személyeket tesztelt, akik fontos, potenciálisan egész életükre kiható híreket vártak, és arra jutott, hogy némi Tetrisezés után sokkal jobban feldolgozták ezeket.

A kutatásból az is kiderült, nagyon fontos, hogy az agyunkat lekötő logikai feladat épp megfelelő nehézségű legyen: néhányan lelassított Tetrist játszottak, néhányan pedig egy felgyorsított verziót, és míg az előbbi csoport egyszerűen unta a feladatot, az utóbbi kimondottan frusztrált lett tőle. A stresszoldó flow-hatás csak úgy működött, ha a Tetris a normális fokozaton volt, vagyis kihívást jelentett, de koncentrációval a feladat teljesíthető volt.