Ezek a növényi alapanyagok segíthetnek vérszegénység esetén

2019. február 22.
A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb – főként a nőket érintő tünetegyüttes. Az alapos kivizsgálás és egy vaskúra mellett van néhány alapanyag és recept, amit érdemes bevetni, ha mi is érintettek vagyunk. De tél végén akkor is jól jöhet egy kis extra löket a testünknek, ha nincsenek vasproblémáink!

1. Nulladik lépés: C-vitamin pótlás

A szervezet vasfelvevő képessége a C-vitamin szintünktől is függ. Éppen ezért érdemes naponta egy nagy pohár frissen facsart narancslével vagy egy nagy kancsó citromos vízzel segíteni a testünk vitaminkészleteit.

2. Zöld levelesek előnyben

A mélyzöld színű zöldségek, mint a spenót, zeller, mustárspenót vagy a brokkoli remek vasforrások. A spenót esetében különösen jó, ha nem nyersen, hanem főzve fogyasztjuk őket, mert a nyers változatban található oxálsav így nem akadályozza meg a vas felszívódását.

3. A leghatásosabb smoothiek

A vasdús cékla almával és répával kombinálva smoothieként igazi vas- és vitaminbomba, míg a kálciumban és magnéziumban gazdag, szintén magas vastartalmú gránátalmalé is segíti a vörösvértest-képzést. Mindkettő kombót érdemes egy kis datolyával vagy mazsolával édesíteni, mert ezeknek is nagyon magas a vastartalma!

+1. Fekete szezámot mindenre!

A fekete szezámmag gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, valamint nagyszerű B1 – és rost forrás is. Emellett a vastartalma is jelentős, éppen ezért érdemes a salátánkat vagy a tofut, csirkét megszórni egy kis fekete szezámmal. De akár szezámpasztát is készíthetünk belőle. Csak úgy, mintha tahinit készítenénk, az őrölt szezámmaghoz adjuk két kiskanál olívaolajat, egy kis sót, illetve egy kevés vizet, majd jó alaposan turmixoljuk össze. Vagy ázsiai recept szerint magában őröljük le a szezámot, keverjük össze mézzel, és minden nap fogyasszunk belőle egy kanálkával!

Fotó: Unsplash