Gumicukor vitaminok: enni vagy nem enni?

2019. március 24.
Tabletta vagy kapszula helyett egyre elterjedtebbek a gumicukor formájában érkező vitaminok, és nem csak a gyermekek körében. Tényleg jó alternatívát jelentenek, vagy nem árt az óvatosság?

Meglepő, de a gumicukor vitaminok forgalmának nyolcvan százalékát a felnőtt készítmények adják. Ha valakinek több készítményt kell nap mint nap szednie, és emellett nehézséget okoz a nagyobb kapszulák vagy tabletták lenyelése, a gumicukor könnyebb és finomabb választás lehet.

Ugyanúgy hat?
“Sokkal nehezebb jó gumicukor vitamint előállítani, mint kapszulát vagy tablettát” – mondja dr. Tod Cooperman gyógyászati termékek biztonságáért és minőségéért felelős szakember. Az általa vezetett kutatás eredményeiből az derült ki, hogy ötből négy gumicukor gyógyszer többet vagy kevesebbet tartalmazott bizonyos összetevőkből, mint ami a megadott listán szerepelt. A gumicukor vitaminok buktak meg leggyakrabban a teszteken. “Sok gyártónak okoz nehézséget annak beállítása, hogy minden egyes darabban pontosan ugyanannyi hatóanyag legyen” – magyarázta dr. Cooperman. Ezt több cég is úgy próbálja kiküszöbölni, hogy a gumicukrok külsejére spray-vel viszik fel a hatóanyagot a gyártási folyamat végén, mintegy bevonatként.
Gyakoriak a stabilitási problémák is. Ez annyit tesz, hogy az idő előrehaladtával a gumicukrok elvesztik a hatóanyagot. “Ezt a gyártók úgy próbálják kivédeni, hogy sokkal több vitamint adnak a termékhez, mint ami a címkén olvasható, hiszen a lejárati idő közeledtével egyre fogy belőle. Ez akár jól is hangozhatna, de a vitaminokból sem szabad többet bevinni a szervezetbe a napi javasolt mennyiségnél, túladagolást okozhatnak ugyanúgy, mint a gyógyszerek” – magyarázta a szakember.
Problémát jelenthet még, hogy a gumicukor vitaminok vasat tartalmaznak, ami nehezen palástolható fémes mellékízt ad a termékeknek.

A cukor is probléma
A szakértőknek vannak más fenntartásaik is a gumicukor táplálékkiegészítőkkel szemben. “Nem vagyok meggyőződve róla, hogy bárkinek, legyen szó gyerekről vagy felnőttről, jót tesz, ha cukorral együtt juttatjuk be a tápanyagokat a szervezetükbe” – jelentette ki Dr. Mark Moyad a Michigani Állami Egyetem alternatív medicina tanszékének vezetője. Sok gumicukor vitaminból egyetlen adag is több gramm cukrot tartalmazhat, pont mint az édességek. Tehát ha valaki naponta többféle készítményt is ilyen formában szed be, rengeteg extra cukrot visz be a szervezetébe. “Mintha az év 365 napján hozná a Mikulás az édességet” – magyarázta dr. Moyad. “Abban a korban, mikor a fejlett országokban világszerte probléma az elhízás egyre súlyosbodó mértéke, nem biztos, hogy még a vitaminokkal és táplálékkiegészítőkkel is fokozni kell a helyzetet” – tette hozzá dr. Mark Moyad.



Mértékkel és meggondoltan
Természetesen megvan a létjogosultsága a gumicukor vitaminoknak. Ha orvosunk javaslatára, valamilyen problémát okozó másik készítmény kiváltására szedjük, jó alternatíva és nagy segítség lehet. De többféle gumicukor készítményt szedni rendszeresen minden nap nem biztos, hogy az egészségünket szolgálja. A fogaink hálásak lesznek, ha maradunk a szokásos formánál.

Fotó: Unsplash