6 ok, amiért a nevetés a legjobb orvosság

2019. április 07.
A mondás szerint a nevetés a legjobb orvosság. És ezzel a tudomány is egyetért: rengeteg orvosilag előnyös hatása van egy kiadós kacagásnak.

A humor és a nevetés, ha nem is minden bajra, de rengeteg problémára gyógyír. Összeállításunkban hat olyan egészségügyi problémát mutatunk, melyekre a nevetés jótékony hatását a tudomány is igazolta.

1. Csökkenti a vérnyomást
A magas vérnyomás az egyik legveszélyesebb hatása az embereket nap mint nap érő stressznek. Növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát. Nehéz úgy stresszelni valami miatt, hogy nevetünk, ezért a tudósok megvizsgálták, hogy vajon a vérnyomás csökkenésével is együtt jár-e a nevetés. Az Amerikai Szív Társaság közölte a több hónapon át tartó tanulmányok összesítését, mely szerint kimutatható javulást tapasztaltak a vérnyomás értékekben azoknál, akik 16-30 perces nevettető előadásokat hallgattak minden nap a vizsgálat három hónapja során. A hahota jóga irányzat létrehozását is pont ez a felismerés inspirálta.


2. Oldja a szorongást
A Psychological Reports című szaklapban megjelent tanulmány szerint a humor által kiváltott nevetés jelentős mértékben oldja a stresszt mikor valamilyen kellemetlen esemény, például orvosi vizsgálat vagy iskolai vizsga előtt állunk. A pszichológusok szerint a nevetés rendkívül pozitív hatással van a megküzdési képességeinkre, átsegítheti az embert a nehéz időszakokon.
Depresszió kezelésében még nem javasolják a nevetés terápiát, mint hivatalos gyógymódot, ám számos jel arra mutat a legfrissebb kutatások szerint, hogy az irányított nevetés hatására a kísérleti csoportnál csökkent a depresszió mértéke és javult a betegek általános hangulata.

3. Erősíti az immunrendszert
A tavaszi megfázásos, náthás időszakban jó ötlet egy kis nevetés terápia. Számos tanulmány alátámasztja, hogy az immunrendszer új erőre kap egy kiadós nevetés után. Sőt! Gyermekágyas nők anyatejének összetételét vizsgálva úgy találták, hogy az anyatejben lévő antitestek mennyisége a nevetés után kimutatható mértékben növekedett azokhoz az anyákhoz képest, akiknél nem volt jókedv és kacagás.

4. Javítja a légzést
A szívből jövő kacagás emeli a pulzusszámot, a légzésszámot és javítja a szervezet oxigénfelvételét. Ezek a jótékony hatások viszont csupán addig tartanak, míg a nevetés, szóval csak akkor hagyjuk ki a kardioedzést, ha legalább fél órán át tudunk egyfolytában jóízűen nevetni.

5. Fájdalomcsillapító
Majdnem annyira hatásos a nevetés, mint egy jó fájdalomcsillapító gyógyszer. Már a 14. századi franciák is tudták ezt, és Henri de Mondeville korabeli sebész is a nevetést használta műtétek előtti fájdalomcsillapításhoz és a felépülés során. Ma már szerencsére azért erre nincs szükség, de a jó nevetés segíthet a krónikus fájdalmakkal való együttélésben.

6. Égeti a kalóriákat
A fogyókúrázók számára is van egy remek hírünk. A nevetés rendkívül jól égeti a kalóriákat. Egy körülbelül 10 perces kacagás egy jó filmen 10 kalóriát égetett el a kutatók szerint. Bár ez csak töredéke annak, amit egy izzasztó edzésen ledolgozunk, még mindig több a nevetés nélküli kalóriaégetésnél.

Fotó: Unsplash