Tamponforradalom: hódítanak a természetes összetevők

2019. április 10.
A szépségápolási termékekben egyre nagyobb teret hódítanak a természtes összetevők. Nem maradhatnak ki ebből a forradalomból a tamponok és törlőkendők sem.

A környezetvédelem és a minél kevesebb káros összetevő legalább olyan fontos a női higiéniás termékeknél, így a tamponoknál vagy törlőkendőknél is. Mit kell tudnunk ezekről a zöld alternatívákról?

Kevésbé irritáló
Az érzékeny bőrűek, allergiától, ekcémától szenvedőknek nagy segítség és minőségi változás lehet a menstruációs ciklusuk alatt a rovarirtó vegyszerek nélkül termesztett gyapotnövényből, organikus pamutból készült tampon és betét. “Bár tudományos kutatásokat még nem végeztek a témában, de a páciensek kevesebb tünetről számolnak be, miután ilyen termékekre váltanak” – mondja Dr. Nina Brochmann az Akershus Egyetemi Kórház orvosa.
A menstruációs kehely is jó alternatíva lehet. Nem nyel el a bőr természetes nedvességtartalmából, így az irritáció kialakulásának esélye is alacsonyabb.



Tradicionális gyógymódok
A természetesség forradalma nyomán a figyelem középpontjába kerültek a hagyományos gyógymódok is. “A bórsavas hüvelyöblítés például antiszeptikus hatású, így segíthet a makacs gombás fertőzések kezelésében” – mondja Dr. Brochmann.
A szájon át szedhető probiotikumok, laktobacillus-készítmények növelik a hüvely természetes védekezőképességét kialakító baktériumflóra állományát, így a szervezet saját maga képes lesz legyűrni a fertőzéseket. Ám ezek a kezelések attól, hogy természetesek, nem biztos, hogy mindig biztonságosak. Bármilyen ilyen jellegű terápia előtt egyeztessünk a nőgyógyászunkkal.

Természetes intimtörlők
Évekig azt hallottuk a nőgyógyászunktól, hogy kerüljük a hüvelytisztító termékeket. Ám ma már számos olyan terméket forgalmaznak, melyek környezetbarát anyagból készülnek, természetes összetevőkkel, illatanyagok és durva vegyszerek nélkül. Pont, ahogy a baba popsitörlők. A szülész-nőgyógyász ezért például azt javasolja, hogy ha ilyen termékre van szükségünk, vásároljunk nyugodtan gyerekek számára kifejlesztett törlőkendőt.

Fotó: Unsplash