Különleges helyszíneken készült fotókkal népszerűsítik a stretchinget

2019. augusztus 23.
Sátor Kata Móni és csapata a stretching népszerűsítése céljából készült fotósorozattal kampányol az egészséges életmód mellett.

A stretching olyan ízületeknek és izmoknak a rugalmasságát és szélesebb mozgástartományát hivatott visszaadni, amelyek állandó terhelés alatt állnak, vagy – pont ellenkezőleg – az ülő életformánk következtében folyamatosan inaktív állapotban vannak, ezáltal megrövidültek.

A testünket egy un. fascia kötőszöveti rendszer hálózza be, amely összekapcsolja a bőrt, az összes izmot, szervet és ideget. Az ízületek és izmok nyújtása mellett fontos ennek a hálózatnak is a nyújtása, hiszen ha itt elakadás jelentkezik (sportolás vagy helytelen testtartásból adódóan), az eleinte csak enyhe fájdalommal, később pedig komoly mozgásszervi problémákkal járhat.

A helyesen kivitelezett nyújtással megrövidíthetjük a regenerációs időt, segíthetünk a fájdalom gyorsabb megszüntetésében, az egész test flexibilisebb, stabilabb, ellenállóbb lesz és kevésbé lesz hajlamos sérülésre.

A testünk folyamatosan kompenzál, ha valamelyik izomzat (fascia terület) megrövidül, valahol máshol a testben olyan izom nyúlik meg, amelynek nem kellene, és így a test kibillen az egyensúlyából. A stretchinggel vissza tudjuk nyújtani a megrövidült izmokat, aminek eredménye a helyes testtartás, és ezáltal a belső szervek optimális működése. Az emberek egyre tudatosabbak és nyitottabbak az egészséges életformák iránt, így ez a terület is egyre nagyobb figyelmet is kap. Ráadásul a nők is egyre érdeklődőbbek, de nemcsak a fiziológiai, hanem a nőiességük kiteljesedésére gyakorolt hatásai miatt is.

Sátor Kata Móni egészen fiatal kora óta sportol, mindig meghatározó szerepe volt az életében. „Nagyon fontos számomra az emberi test megismerése, a legtöbb dolgot a saját testemen tapasztaltam meg. Az egyik kulcsfontosságú tapasztalatom az, hogy milyen komoly jelentősége van a test lenyújtásának és a pihentetésének, amit a legtöbben sajnos egyáltalán nem adnak meg neki. A nyújtás maga háttérbe szorult más mozgásformákkal szemben, pedig jelentőségteljes szerepe van az egészség megtartásában, a megfelelő testtartás és az általunk űzött sportágban való sikeresebb eredmények elérésében is – meséli Kata. – 2016-ben végeztem stretching tanfolyamot, azóta magam is tartok órákat. Megfigyeltem, hogy nemcsak az ülőmunkát végzők, de a hobbisportolók is kötöttebbek a kelleténél.”

A stretching szívügye, ezért workshopokat indított a teljesen kezdő szinttől a haladóig, hogy mindenki megtalálja a saját szintjének megfelelő nyújtás lehetőséget.

„Szerettem volna a stretchinget népszerűsíteni – meséli Kata. – Az unokahúgom is érdeklődött e téma iránt, akin keresztül ismertem meg Schóber Tamás fotóst, és így hárman kezdtünk el dolgozni olyan fotókon, amelyeken a nyújtás minél esztétikusabban jelenik meg. Eredetileg egy-két kép elkészítése volt a cél, hogy el tudjam indítani a stretching oldalam, de annyira megvolt az összhang köztünk, és annyira megszerettük a közös munkát, hogy egy teljes fotósorozat készült. A fotókat főként Budapest jellegzetességeinél készítettük el, de más helyszínekkel is dolgozunk.”

További képek és információk a stretching workshopról a Grounded Balance Facebook és Instagram-oldalán.

Szerző: Sátor Kata Móni Fotó: Schóber Tamás