Esküvőszervezés: hogyan számolj le a stresszel?

2019. július 16.
Ha nyár, akkor esküvőszezon. Ha esküvőszezon, akkor végtelen stressz a menyasszonyoknak. Hogyan számolhatunk le a stresszel, hogy a nagy nap, és az addig hátralévő hetek, tényleg csak a felhőtlen örömről szóljanak?

Már milliószor végiggondoltuk az események menetét, a szerelmünkkel közös életünk új fejezetbe lép, minden nyugodt és boldog, a család és barátok támogatnak minket. Miért vagyunk mégis hihetetlenül stresszesek? Pedig a stresszkutatások szerint az élet legstresszesebb eseményei közül az esküvő a hetedik helyet foglalja el. Sok ember számára még annál is nagyobb stresszhelyzet, mint amikor kirúgják az állásából. Ám van néhány remek tippünk, hogyan oldható a felesleges feszültség, hogy tényleg arra koncentrálhassunk, ami valóban számít.

1. Nevessünk és kérjünk segítséget!
Képzeljük el, hogy valaki besétál a kórházba, és azt mondja a sebésznek: “Segítene, kérem, elkészíteni kétszáz adag gorumet ételt a vendégeknek, akiket egy ötcsillagos étterembe várunk?” A sebész valószínűleg valami olyat válaszol, hogy “elnézést, nem vagyok séf!” Képtelen helyzet, ám pont ilyen vállalkozás megszervezni egy ilyen volumenű esküvőt nekünk is, ha nem vagyunk professzionális rendezvényszervezők.
Engedjük el az irreális elvárásainkat magunkkal szemben, és kérjünk fel egy rendezvényszervezőt az események lebonyolítására, ha ekkora esküvőt szeretnénk. De már az is nagy segítség, ha a családtagoknak és barátoknak is hagyunk feladatot, és nem magunk akarunk mindent megoldani.

2. Mi számít igazán?
A legjobb, ha azzal kezdjük az esküvő szervezését, hogy összeszedjük a párunkkal, melyek azok a dolgok, melyek nem számítanak igazán nekünk. Számít, hogy valódi porcelán étkészlet és ezüst evőeszközök legyenek, vagy a komposztálható bambusztányérok is megteszik a környezetvédelem jegyében? Kell a drága pezsgő és koktél, vagy teljesen jó a bor és a sör? Akarunk nászajándékokat, vagy inkább megkérjük a vendégeket, hogy jótékony célra ajánlják fel azt az összeget, amit nekünk szántak? Mire a lista végére érünk, tisztában leszünk azzal, mit is szeretnénk igazán.  Akkor sincs késő, ha hetek vannak már csak a nagy napig. Sokat enyhíthet az esemény érzelmi súlyán.

3. Ne fojtsuk el az aggodalmakat!
Ha mérgesnek, frusztráltnak érezzük magunkat vagy egyszerűen csak megijedtünk, tudatosítsuk magunkban, hogy mind rendben van, nem kell, hogy lelkifurdalásunk legyen amiatt, hogy nem felhőtlen az öröm, amit az esküvői készülődés okoz nekünk. Ám az is fontos, hogy ne másokon vezessük le ezt a feszültséget. Helyette verbalizáljuk inkább az érzéseinket, a gondolatokat, amik belülről feszítenek. Például hangosan mondjuk, hogy “mérges vagyok az esküvőszervezőre, hogy két héttel a nagy nap előtt lépett ki”, vagy “félek, hogy nem leszek elég jó feleség”. Úgy érezzük majd, mintha egy nehéz kősziklát raktunk volna le, amit eddig cipeltünk.

4. Ne felejtsük, a szerelmünkhöz készülünk hozzámenni!
Teljesen érthető, hogy azt akarjuk, minden simán menjen ezen a fontos napon. Ám ne tévesszük szem elől sosem, miről szól valójában az esküvő: nyilvános kinyilvánítása a szerelmünknek. Attól, hogy valami nem pont olyan, ahogy mi elképzeltük, a szerelmünk ugyanúgy vár majd az oltár előtt, azt gondolva, hogy milyen gyönyörűek vagyunk, és ő a legszerencsésebb a világon, hogy ránk talált. Minden más, csupán mellékes részletkérdés. Ne bonyolítsuk az eseményeket, legyünk bátrak, és élvezzük a nagy napot!Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplashed