A tüdőt is elérhetik a zsírpárnák

2019. október 26.
A legfrissebb kutatások szerint lehetséges, hogy a ránk rakódó zsírpárnák akár a tüdőnket is elérjék. Ez magyarázza a tudósok szerint, hogy az elhízás miért növeli az asztma kialakulásának kockázatát és a már meglévő tünetek romlását.

Először mutatták ki, hogy a testünkben lerakódó zsír akár a hörgők falában is felgyűlhet. Sokkal nagyobb eséllyel történik ez meg a kutatás szerint azoknál, akik túlsúlyosak vagy kórosan elhízottak, mint a normál testsúlyú embereknél. Ami miatt különösen fontos ez a felfedezés, hogy részben megmagyarázza, miért növeli a túlsúly az asztma kialakulásának kockázatát.

Asztma és elhízás
Az asztma és az elhízás kapcsolatára már évekkel ezelőtt felfigyeltek, ám eddig nem sikerült megérteni a pontos okokat. Voltak, akik úgy vélték, hogy a súlyfelesleg direkt nyomás alá helyezi a tüdőt, így nehezebbé válik a légzés, míg más tudósok arra gyanakodtak, hogy az elhízás növeli a gyulladások kialakulását a szervezetben, így közvetett kiváltója az asztmának. “A mostani kutatások tanúsága szerint más mechanizmusok játszódnak le” – szögezte le Dr. Peter Noble, a Nyugat-Ausztrál Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője.


“A tüdőben felhalmozódó zsír megváltoztatja a hörgők szerkezetét, ezáltal növeli az asztma kialakulásának rizikóját” – mondta a kutató. További kutatásaikban azt szeretnék még tisztázni, hogy vajon a testsúly csökkenése csökkenti-e az asztma kialakulásának veszélyét, vagyis visszafordítható-e a folyamat.

A rejtett zsír mindenhol ott van
A kutatók a légúti betegségeket tanulmányozták, mikor felfigyeltek a hörgők falába épült zsírpárnákra, és elkezdtek azon gondolkodni, vajon az elhízással áll-e összefüggésben a tüdőben felbukkanó zsírlerakódás. Hogy ezt megértsék, 52 ember hörgőinek patológiai mintáit vizsgálták meg. Közülük tizenhatan az asztmával összefüggő problémák miatt haltak meg, huszonegy embernek volt asztmája, ám más okból vesztette életét, míg tizenöt embernek nem volt asztmatikus panasza élete során.
A kutatók speciális festéssel vizsgálták a mintákat mikroszkóp alatt, így kimutathatóvá váltak a hörgők falába épült zsírplakkok mindhárom csoportnál. Azt figyelték meg, hogy a zsír mennyisége egyenesen arányos volt az emberek testtömeg-indexével. Tehát a magasabb BMI-vel rendelkező, elhízott emberek hörgőinek falába több zsír épült be.

A zsír elzárja az utat
A kutatók úgy gondolják, hogy a felhalmozódott zsír miatt beszűkülnek a hörgők, így csökken a levegő áramlása a tüdőbe. “Ez legalább részben megmagyarázza, miért növekednek az asztmatikus tünetek az elhízással párhuzamosan” – mondta a kutatás vezetője. A friss tanulmánnyal végre bizonyítást nyert az egyszerű megfigyelés, hogy a túlsúlyos embereknek miért nehezebb lélegezniük, ha fizikai aktivitást végeznek. Bár a tudósok szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderítsék, a folyamat visszafordítható-e, ám azt leszögezték a tanulmány szerzői, hogy a pácienseknek és az orvosoknak mindenképp törekedni kell az egészséges(ebb) testsúly elérésére.

Forrás: Live Science
Fotó: Getty Images, Unsplash