Öt sportág a hosszabb életért

2019. november 18.
Az egyik vezető halálok a fejlett világban a szív- és érrendszeri probléma, pedig a magas vérnyomás és koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata hatékonyan csökkenthető a rendszeres testmozgással. Nem kell bonyolult mozgásformákra gondolni, a leghatékonyabb sportok bárki számára végezhetők és a napirendünkbe is könnyen beilleszthetők.

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy akár már napi 15-20 perc testmozgás segít megelőzni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Brit sportorvosok és egészségügyi szakemberek összeállították annak az öt sportágnak a listáját, amik a leghatékonyabbak a magas vérnyomás megelőzésében. Bárki elkezdheti őket, akár már ma.


Futás
A British Journal of Sports Medicine című orvosi szaklapban megjelent kutatás szerint a futás, függetlenül attól, mennyi ideig kocogunk egy huzamban, jelentősen csökkenti a korai halálozás valószínűségét. A kutatás 14 korábbi tanulmány eredményeit összegezte. Hat különböző csoportba tartozó 230 ezer embert vizsgáltak rövidebb-hosszabb ideig. A legrövidebb kutatás 5 és fél éves, a leghosszabb 35 éves időtartamú volt. A tudósok szerint ha csak hetente egyszer húzzuk fel a futócipőt, már azzal is sokat tettünk az egészségünkért.

Úszás
Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a rendszeresen úszóknak 28 százalékkal kisebb esélyük van a korai halálra, a szív- és érrendszeri betegségekre, sztrók kialakulására pedig több mint negyven százalékkal kevesebb. Kiemelték még, hogy az úszás rendkívül költséghatékony, biztonságos sport az idősebb korosztály számára is, nem terheli az ízületeket, valamint segít a szellemi frissesség megőrzésében is.

Tenisz
Egy átfogó elemzés szerint a rendszeres teniszezés vagy tollaslabdázás közel ötven százalékkal segít megelőzni a szívproblémák miatti korai elhalálozást. Több mint tíz éven át követtek nyomon 80 ezer harminc év feletti embert, hogy kiderítsék, milyen hatással vannak ezek a sportok az egészség alakulására.

Jóga
Amellett, hogy a jóga erősebbé és hajlékonyabbá tesz, javítja a légzést, az Amerikai Kardiológiai Szövetség kutatása szerint csökkenti a szívbetegségek kialakulásának, és a magas vérnyomás kockázatát, javítja a koleszterinszintet és a testtömegindexet. A leghatásosabbnak azt találták a szakemberek, ha a jógát valamilyen más kardiomozgással ötvözték az alanyok.

Lendületes gyaloglás
Számos tanulmány bizonyította, hogy nem egészséges túl sokáig ülni. A gyaloglás viszont nagyon is jót tesz: már napi 10 perc sétával is közel húsz százalékkal csökkenthetjük a szívproblémák miatti korai halálozás valószínűségét.

Fotó: Unsplash