Hogyan aludjunk bedugult orral?

2019. december 02.
Az ősszel oly gyakori felsőlégúti fertőzések, azaz a nátha első és roppant kellemetlen tünete a bedugult orr. Nem lehetetlen azonban az alvás így sem, ami egyébként nagyon fontos dolog a betegségből való felépülésben.

Ha betegek vagyunk, az alvás roppant fontos része a gyógyulásnak. Ám a felső légúti fertőzések és az influenza is azzal a roppant kellemetlen tünettel jár – különösen az első napokban – , hogy bedugul az orrunk. Ez pedig az alvás legnagyobb ellensége lehet.



“A légzés természetesen orron át történik. A szájon át történő légzésnél, különösen alváskor, a száj nyálkahártyája kiszárad” – magyarázta Danh Ngo fül-, orr-, gégész szakorvos. A bedugult orr oka leggyakrabban az, hogy az orr nyálkahártyájának erei megduzzadnak, emiatt a levegő nem tud átjutni az orrüregen. Arról nem is beszélve, hogy a nátha nemcsak orrdugulással, hanem az arcüreg nyomásérzetével, fejfájással, köhögéssel és fülfájással is járhat, melyek tovább nehezítik az elalvást.

Melyik pozíció a legjobb?
Bedugult orr esetén a háton alvás a legcélravezetőbb. “Az oldalt fekvés az egyik vagy másik orrlyukban okozhat teljes dugulásérzetet, attól függően melyik oldalunkon alszunk” – mondta Dr. Lina Velikova fül-, orr-, gégész szakorvos. Nagyon fontos, hogy az orrváladék szabadon áramolhasson éjszaka is, ne képezzen dugót az orrjáratban. Ehhez egy extra párnát is helyezhetünk a fejünk alá, így megemelve a fejünket, hogy a gravitáció tehesse a dolgát, míg mi álmodunk.

A száraz levegő ellenség
Fontos, hogy a levegő nedvességtartalma megfelelő legyen a hálószobában, így nem szárad ki az orr nyálkahártyája sem. Ehhez használhatunk párásító készüléket. Hatékony lehet, ha forró zuhanyt veszünk lefekvés előtt, majd a homlokunkra és az arcüregünkre terítünk egy átmelegített törölközőt. “A meleg kitágítja a légutakat, így az orrváladék jobban fellazul, szabadabban tud távozni” – javasolta a gégész.


Az alvás önmagában nem gyógyítja meg a náthát, ám kulcsfontosságú a pihenés, ha betegek vagyunk. A szakemberek szerint az alvás, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás és a könnyű, ám tápláló, vitaminban gazdag ételek fogyasztása felgyorsíthatja a betegség leküzdését.

 

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash