4 cipőfűzési technika, amitől jobban futunk

2019. december 13.
Ha eddig eszünkbe sem jutott, hogy számít a futásnál, hogyan fűzzük be és kötjük meg a cipőnket, akkor ideje foglalkozni ezzel a kérdéssel is. A cikkünkben bemutatott technikák amilyen egyszerűek, olyan nagy hatással lehetnek a teljesítményünkre és a kényelmünkre.

Bár másodlagosnak tűnhet a futócipő megkötésének módja edzés előtt, mégis érdemes több figyelmet szentelni annak, hogyan fűzzük be és kötjük meg a lábbelinket. Ha nem a lábformánknak megfelelően kötjük meg ugyanis a cipőfűzőt, az kényelmetlenséget okozhat. A jól eltalált cipőkötés klasszisokkal jobb élménnyé teheti a kocogást.

A cipőfűzéstől lesz a kényelmes tökéletes
“Amikor futócipőt választunk, a kényelem az elsődleges szempont. Ez olyan lábbelit jelent, ami megfelel a lábformánknak” – mondta Victor Ornelas cipőspecialista, a Fleet Feet futócipőmárka menedzsere. A kényelmes cipő azonban nem csak azt jelenti, hogy egy futócipő jól illeszkedik a lábunkra. A befűzéssel és megkötéssel ugyanis tökéletesen illeszkedő cipővé tehetjük.
Érezhetjük úgy, hogy egy cipő formája megfelelő a lábunkhoz, ám a sarokrésznél vagy a középrésznél még biztonságosabbá kellene tenni. Ezen segíthetnek a különböző cipőfűzési technikák, amik segítenek, hogy még jobban személyre szabjunk egy-egy cipőt.


Mindenkinek más a lábformája, így egyetlen cipő sem lesz tökéletes, kivéve persze, hacsak nem személyre szabottan nekünk készítik. A futócipő kiválasztásánál mindig a lehető legjobb választásra kell törekedni, és a cipőfűzéssel finomítani a helyzeten. “Ha a cipőben túl nagy a mozgástere a lábunknak vagy épp ellenkezőleg, túl szűk, ez tyúkszemet okozhat, sőt, a cipő kitörheti a lábunkat” – magyarázta Ornelas. 

Mozgásformához igazított cipőfűzés
Ezek után nem meglepő, hogy ha nem futni indulunk, szintén át kell gondolnunk, hogy megfelelő-e a cipőnk úgy, ahogy van. Például egy intenzív intervall edzéshez úgy kell befűzni a cipőnket, hogy extra biztonságot adjon. Ha viszont levezető sétára megyünk csak aznap, érdemes a cipőfűzést is lazábbra váltani. Emellett azt sem szabad kihagyni a számításból, mikor befűzzük a cipőnket, hogy milyen zoknit viselünk majd. A hideg időben felhúzott vastagabb zoknikhoz például megintcsak lazább cipőfűzésre kell visszaváltani, hogy ne szorítsa a lábunkat futás közben. A cipőfűzés mintázatának megváltoztatása olyan apróság, ami egy százaléknyit változtat csupán a lábfejünkre nehezedő nyomáson, ám hatalmas megkönnyebbülés érezni, ha ettől az apró momentumtól hirtelen minden a helyére kerül.

Ki hogyan fűzze a cipőjét?
Nem kell új futócipőt venni ahhoz, hogy kipróbáljuk, milyen érzés, ha megváltoztatjuk a fűzést. Gondoljuk át, milyen a lábfejünk és milyen edzést végzünk, majd igazítsuk ehhez a cipőfűzést.
1. A maratonfutók csomója
Azoknak a futóknak különösen előnyös ez a technika, akiknek a sarka nagyon keskeny, emiatt nagyobb a mozgástér a cipő hátsó részében. Fűzzük be a cipőt a szokásos cikk-cakk módszerrel, ám az utolsó lyuk előtt álljunk meg. Az utolsó lyukba kívülről befelé húzzuk be a cipőfűzőt, majd álljunk meg, mielőtt teljesen megfeszítenénk, így egy kis hurok képződik. Ezután elöl keresztezzük a fűzőket, és az ellentétes oldalon dugjuk bele a hurokba, és így húzzuk meg a cipőfűzőt. Ez a technika anélkül biztosít jobb tartást, hogy nagyobb nyomást helyezne a bokákra.
2. Magas rüszt esetén
Ha magas a lábfejünk boltozata, kényelmetlen lehet a sűrűre fűzött cipő. Segíthet, ha úgy fűzzük be a cipőnket, hogy kihagyunk egy-egy lyukat a középrésznél, így csökkentve a a lábfejre nehezedő nyomást a középrésznél.


3. Széles lábfej
Széles lábfej esetén a cipő alsó részénél hagyjuk ki a kersztezésből az első két-három lyukat, szimplán egyenesen haladjunk felfelé, majd folytassuk a megszokott cikk-cakk módszerrel. Az így keletkező mintázat nagyobb helyet hagy a lábfej széles első részének.
4. Ha nagy a nyomás a nagylábujjon
Azok, akik gyakran viselnek magassarkút vagy bütyök található a nagylábujjnál, tapasztalhatnak kényelmetlenséget a futócipőben. A szokásos cikk-cakk módszer helyett fűzzük úgy a cipőt, hogy az egyik cipőfűzőszálat az első lyuk után egyenesen a legfelső lyukba húzzuk, míg a másikkal haladunk létraszerűen felfelé: az átellnesen vele szemben lévő lyukba dugjuk először a fűzőt, majd innen kívülről befelé lépünk egy lyukkal feljebb a szemben lévő oldalon.

Forrás: Runnersworld
Fotó: Unsplash