6 dolog, amiről 2019-ben kiderült, hogy rákot okozhat

2019. december 29.
A fejlett országokban a rák a második leggyakoribb halálok a szívbetegségek után. A tudomány máig nem érti még pontosan, hogyan alakul ki a betegség, ám idén is több dologról kiderült a mellimplantátumoktól a forró teáig, hogy kapcsolatba hozhatók a rosszindulatú daganatos betegségek bizonyos fajtáival.

Még nem sikerült megfejteniük a tudósoknak, pontosan miért alakulnak ki a rákos megbetegedések, ám úgy tűnik, hogy a genetikai tényezők, a környezet, az étkezési szokások, a családi betegségtörténet és a munkánk is hatással van arra, mekkora eséllyel alakulhat ki rosszindulatú daganatos megbetegedés a szervezetünkben. A kutatások során 2019-ben is számos olyan dologról derült ki, hogy rákkeltő lehet, mely eddig ártalmatlannak tűnt.


A gyomirtók károsabbak, mint eddig hittük
A gyomirtó szerekről már eddig is gyanították, hogy karcinogének, azaz elősegítik a rosszindualtú daganatos betegségek kialakulását, ám idén újabb bizonyíték került elő a gyomirtókban gyakori glifozát ellen, ami összefüggésbe hozható a májrák kialakulásával. Az Egészségügyi Világszervezet már 2015-ben a „valószínűleg rákkeltő” kategóriába sorolta  a vegyületet, ám ahogy a világ legtöbb helyén, így Magyarországon is továbbra is használható. Az Európai Unióban elsőként Ausztria tiltotta be a használatát az idei évben.

A zsíros sajt a mellrák esélyét növelheti
A tehéntejből készült magas zsírtartalmú sajtokkal kapcsolatban is figyelmeztettek a kutatók idén. Egy friss tanulmány szerint a sajtok azért növelhetik akár 53 százalékkal is a mellrák kialakulásának esélyét, mert a tejet adó teheneket hormonokkal kezelik, hogy nagyobb legyen a tejhozamuk. Emellett a sajtban található szaturált zsírsavak ronthatják a mellrák túlélési esélyeit. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek viszont kifejezetten egészségesek, elég csak a mediterrán-diéta étrendi ajánlásaira gondolnunk. “Önmagában a sajt fogyasztása veszélytelen. Nem hibáztathatunk egyetlen ételt a betegség kialakulásáért, nem ilyen egyszerű a helyzet. Az egész életmódot kell tekintetbe vennünk, ha a rák kialalkulásának akarunk utána járni” – emelte ki Keri Gans tápanyagtudós.

Egyre több a bizonyíték a vörös hús ellen
A vörös húsokról és a feldolgozott hústermékekről eddig is tudtuk, hogy hozzájárulnak bizonyos ráktípusok, a vese-, vastagbél- és gyomorrák kialakulásához főként a tartósításukhoz használt magas nitrittartalmuk miatt. A vörös húsok elkészítési módja, a grillezés, magas hőmérsékleten sütés ráadásul olyan kémiai rekaciókat indít el, ahogy a húsban található zsír és nedvek a füsttel és lángokkal érintkeznek, melyek rákkeltőek lehetnek.


Bizonyos implantátumok rákkeltők lehetnek
Idén augusztusban két nő panaszt nyújtott be az amerikai bíróságon a legnagyobb mellimplantátum gyártó, az Allergan ellen. A vállalat mellimplantátumait ugyanis kapcsolatba hozták a mellrák egy ritka fajtájának, a BIA-ALCL-nek (breast implant-associated anaplastic large cell lymphoma, azaz mellimplantátummal összefüggő anaplasztikus nagysejtes limfóma) a kialakulásával. Az amerikai gyógyszereket engedélyező hivatalhoz (FDA) eddig 457 bejelentés érkezett BIA-ALCL kialakulásáról, ebből kilenc esetben elhunyt a beteg. A cég idén ősszel visszahívta a BIOCELL típusú implantátumait az ügyet övező egyre nagyobb figyelem hatására. A szakemberek szerint a nyirokrák egyik típusa alakult ki a betegeknél, mely az implantátum körül kialakuló rostos szövetrétegből indult, ám nem tisztázott továbbra sem, hogyan fejlődik ki a betegség évekkel a beavatkozás után.

A forró tea nyelőcsőrákot okozhat
Kevés dolog esik jobban a hidegben, mint a kanapé sarkába bújni egy forró teával és egy jó könyvvel. Azonban egy friss kutatás szerint ez hosszú távon nem a legjobb stratégia, már ami a forró teát illeti. Ez ugyanis rendszeresen fogyasztva kétszeresére növeli a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét az American Cancer Society tanulmánya szerint. A tudósok 50 ezer ember adatait vizsgálták meg. Ezek alapján úgy találták, hogy azok, akik naponta legalább kétszer elfogyasztottak egy csésze 60 fokos vagy annál melegebb teát, azoknak 90 százalékkal volt magasabb esélye a nyelőcsőrákra, mint a forró italokat egyáltalán nem fogyasztóknak. Azt nem tisztázták, hogy a tea vagy a hőmérséklet okozza ezt a kiugró különbséget, a kutatásban nem vizsgáltak más típusú forró italokat, ám a szakemberek gyanúja szerint a magas hőmérséklet az, ami károsítja a nyelőcsövet, így nemcsak a tea, hanem más ételek és italok tűzforró fogyasztását sem javasolják.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash