Miért nem lesz egyszerre influenzánk és náthánk?

2020. január 02.
Bár egyik betegség sem túl kellemes, vigasztalhat minket a tudat, hogy legalább arra nagyon kicsi az esély, hogy az influenzát és a náthát egyszerre kapjuk el egy friss kutatás szerint. A két betegséget okozó vírusok ugyanis nincsenek egymással túl jóban.

Sok átfedés van a két betegség tünetei között, és az is teljesen biztos, hogy sem a nátha, sem az influenza nem túl kellemes. Ám ha már olyan pechesek voltunk, hogy elkaptuk valamelyiket, legalább arra csekély az esély, hogy párhuzamosan a másikkal is megfertőződjünk – derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences című orvosi szaklapban megjelent tanulmányból.


A Flordiai Egyetemen végzett kutatás során azt vizsgálták, hogy az influenza és a más légúti megbetegedéseket okozó vírusok hogyan viszonyulnak egymáshoz. Több mint 44 ezer légúti betegségben szenvedő ember esetének leírását nézték át az elmúlt kilenc évből, hogy jobban megértsék, az egyik típusú betegség megléte milyen hatással van annak kockázatára, hogy egy másikkal is megfertőződjön a páciens.


Versengő vírusok
Az adatok elemzéséből kiderült, hogy az influenza és a náthát okozó úgynevezett rhinovírus között erősen negatív kölcsönhatás van. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik vírust elkaptuk, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a másik is megfertőzzön. Két lehetséges magyarázatot is találtak a kutatók a jelenségre. Az egyik teória szerint a két vírus veresenyez egymással a megfertőzhető sejtekért, a másik lehetséges ok pedig, hogy ha megfertőzte a beteget egy vírus, a sejtek védekező, antivirális állapotba kerülnek, ami ellenállóvá teszi őket egy második vírussal szemben. A tudósok hasonló kapcsolatot találtak az influenza B és az adenovírusok (egy olyan vírus, amely légúti, emésztési panaszokat és kötőhártyagyulladást okozhat) között.

Az influenza nem védőpajzs
Természetesen a kutatók azt is hangsúlyozták, hogy az influenza nem feltétlenül jelenti azt, hogy van egy időszakos védőpajzsunk más betegségek ellen. Valójában az influenza jelentősen növeli más, bakteriális fertőzések kialakulásának kockázatát. “Az influenza egyik leggyakoribb szövődménye a bakteriális tüdőgyulladás. A kutatás eredményei szerint más vírusokkal való megfertőződésre ugyan kicsi az esély, míg influenzásak vagyunk, ám a leggyakoribb, a gyenge immunrendszerű, idős betegeknél gyakran halálos kimenetelű szövődmény az influenza esetében általában bakteriális eredetű tüdőgyulladás” – figyelmeztet a kutatás vezetője. Az influenza és a légúti vírusfertőzések egyaránt roppant hosszadalmas és a maguk módján kellemetlen betegségek. Ám legalább az vigasztaljon minket, ha mégis elkapjuk valamelyiket, hogy a másik vírus nem jön addig a közelünkbe, míg a másikkal nyomjuk az ágyat.

Forrás: People
Fotó: Unsplash