Ha az ünnepek után szeretnénk kicsit könnyebbé tenni az emésztésünk dolgát, és olyan ételeket keresünk, amelyekből bátran fogyaszthatunk, Dr. Lusa Young táplálkozási tanácsadó-dietetikus szerint a keményítőt nem tartalmazó zöldségek és gyümölcsök között kell keresgélnünk. Ezek a növények főként vízből állnak, alacsony a kalóriatartalmuk és rengeteg rostot tartalmaznak, ami segíti a teltségérzet kialakulását, így nem érezzük magunkat éhesnek a kevesebb kalória és fehérje bevitele mellett sem.
Szárzeller
A szárzeller közel 95 százaléka víz, ám ez nem jelenti azt, hogy nincs benne rengeteg tápanyag. A napi K-vitamin szükséglet 30 százalékát fedezi egyetlen adag szárzeller, emellett káliumot, folátot és rengeteg rostot tartalmaz. Ráadásul csupán 6 kalória van egyetlen adagban. Legjobb, ha frissen fogyasztjuk, az antioxidáns-tartalmának nagy részét ugyanis a leszedése után 5-6 nappal elveszíti.
Fodroskel
A szárzellerhez hasonlóan roppant kevés kalóriát tartalmaz a fodroskel is: egyetlen adag csupán 33 kalóriát ad hozzá a napi energiabevitelünkhöz, mégis van benne három gramm fehérje és 2,5 gramm rost. A fodroskel azon kevés zöldségeink egyike, melyek tartalmaznak omega3-zsírsavat. A többi salátaféléhez hasonlóan magas a vitamin- és foláttartalma is.
Áfonya
A zamatos áfonya rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, többet bármely más gyümölcsnél. Ráadásul egy csésze áfonya a napi rostbevitel 14 százalékát fedezi, mindössze 85 kalóriával.
Uborka
A szárzellerhez hasonlóan az uborka is nagyrészt vízből áll, így mindössze 16 kalória van egy adagban. A magok és a héj a zöldség tápanyagban gazdag része, így fogyasszuk hámozatlanul, hogy A-vitaminhoz és béta-karotinhoz jussunk, ami jót tesz a szemeknek.
Paradicsom
A paradicsom legismertebb tápanyagai a likopinok és karotinoidok, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és a növény ragyogó piros színét adják. Emellett magas a paradicsom A-, C- és B2-vitamin tartalma, de rengeteg folátot, krómot, káliumot és rostot is tartalmaz. Ráadásul csak 25 kalória van egy közepes méretű termésben.
Grépfrút
Számos tanulmány kimutatta, hogy a grépfrút hozzáadása az étrendhez segíti a fogyást. Ez annak köszönhető, hogy magas a gyümölcs rosttartalma, ami segít stabilizálni a vércukorszintet és csökkenti az éhségérzetet. Ráadásul egyetlen gyümölcsben csupán 50 kalória van. A grépfrút állítólag hatékony lehet bizonyos ráktípusok megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és javítja az emésztést is.
Brokkoli
Nyersen vagy párolva a legegészségésebb a brokkoli, amely szulforafánt tartalmaz. Ez a vegyület hatékony rákmegelőző, segít semlegesíteni a szervezetünknek a környezetünkből származó rákkeltő vegyületek romboló hatását. Egyetlen adag brokkoli a napi rostbevitel 20 százalékát fedezi és csak 31 kalóriát tartalmaz.
Sárgadinnye
A sárgadinnye több béta-karotint tartalmaz, mint a hasonló sárga gyümölcsök, például a narancs, a barack vagy a grépfrút. Egyetlen adag sárgadinnye a napi káliumszükséglet egészét fedezi, emellett A- és C-vitamint is tartalmaz, mindössze 55 kalóriában.
Karfiol
Bár a fehér színe miatt úgy gondolhatjuk, hogy alig tartalmaz tápanyagokat, a karfiol rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Ráadásul még a brokkolinál is kevesebb kalória van benne: egyetlen adagban csupán 25.
Fekete szeder
Rendkívül sokféle jótékony egészségügyi hatása van a fekete szedernek. Egyrészt gazdag C-vitamin forrás, másrészt sejtvédő antioxidánsból is sokat tartalmaz. A hasmenés leküzdésére, a koncentrációs készségre, az érfal erősítésére és a bőr fiatalságának megőrzésére is hatékony a szeder. Ráadásul csupán 62 kalória van egy adag gyümölcsben.
Forrás: Insider
Fotó: Unsplash