Náthaszezon: mikor mehetünk dolgozni és mikor maradjunk otthon ?

2020. január 22.
Lehet, hogy a főnökünk boldog, ha még tüsszögve-lázasan is bemegyünk dolgozni, ám a munkatársaink biztosan nem. Mit tanácsol az orvos, meddig maradjunk otthon és kúráljuk magunkat, és mikor térhetünk vissza a munkahelyünkre?

Mindenki ismer olyan kollégát, aki még betegen is bemegy dolgozni, így egy-egy tüsszentésével baktériumok ezreit szórja szét a munkahelyén, kockáztatva ezzel, hogy munkatársai is megfertőződnek. A szakember szerint is jobb lenne, ha otthon maradnának, ám ez még az orvosok szerint is nagyban függ attól, milyen munkát végzünk: egészségügyben, gyermekek közelében dolgozunk vagy sok emberrel kell-e találkoznunk a feladataink közben. “Ha igen, egyértelműen az otthon maradás az okos döntés” – mondta Dr. Amir Khan háziorvos.


A gyomorvírusoknál nincs kérdés
A hányással, hasmenéssel járó, tipikusan télen gyakori norovírus-fertőzésnél nem kérdés, hogy otthon marad-e az ember, hiszen általában felkelni sincs ereje. A kórokozó nem él sokáig, ám erősen fertőző, így az utolsó hányásos-hasmenéses epizód után még 48 órát célszerű karanténban töltenünk. “Vannak olyan emberek, akiket ezek a betegségek különösen érzékenyen érintenek, és akár három hétig is eltart, mire a székletük normálissá válik. Ilyenkor nincs különösebb ok az otthonmaradásra, egészen addig, míg a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre figyelni tudunk. Ám arra ügyeljünk, hogy kötelességünk és felelősségünk, hogy gyakran mossunk kezet, és mosdóhasználat után a kézfertőtlenítőről se feledkezzünk meg” – figyelmeztetett a háziorvos.

Fertőzésre születtek
Nehezebb megmondani, mikor kell otthon maradnunk a megfázással. A háziorvos szerint ha elég jól vagyunk hozzá, hogy felkeljünk és elvégezzük a teendőinket, valószínűleg a munkához is megfelelő az állapotunk, ám nem árt az elővigyázatosság, kerüljük a másokra tüsszögést és köhögést. “Otthon kell maradnunk, ha belázasodunk, mivel ez általában azt jelenti, hogy a betegség még a fertőző szakaszában tart. Ha tüsszögünk, köhögünk, azzal terjesztjük a kórokozókat, ám ez igaz a betegség kitörését megelőző pár napra is, amikor még nem is tudunk róla. Pedig ilyenkor a legnagyobb az esélye annak, hogy továbbadjuk. Ezeket a fertőzéseket a minél hatékonyabb terjedésre tervezték” – magyarázza Dr. Khan.


A megfázás a tünetek megjelenése után még napokig fertőz, vagy akár két hétig is. Ám irreális az az elvárás, hogy valaki legyen táppénzen két hétig egy náthával. Az influenzával más a helyzet. Az influenzavírus körülbelül egy hétig fertőz, és a szakértők szerint az első öt napban a legvalószínűbb, hogy továbbadjuk.

Nem ártanak az óvintézkedések
Ha betegek vagyunk, számos lehetőségünk van rá, hogy (nagyjából) megelőzzük a vírusaink terjedését. Ugyanígy vannnak olyan óvintézkedések, melyekkel nagyobb eséllyel megúszhatjuk, hogy elkapjunk egy kellemetlen betegséget. “Ha egy beteg személy mellett kellene ülnöm az irodában, és még az asztal melletti papírkosárba dobálná a teletüsszögött papírzsebkendőjét is, egy percig sem haboznék, hogy azonnal kiürítsem, és nem mulasztanám el nyomatékosan megkérni, hogy ne tegyen ilyet, ez roppant veszélyes” – hívta fel rá a figyelmet a háziorvos. Azt már mondani sem kell, hogy ne használjunk közös poharat, evőeszközt és lehetőleg tartsunk minél nagyobb távolságot. Emellett mossunk gyakran kezet, különösen evés előtt.

Sóoldat és immunerősítés
A sósvíz-oldat orrba fecskendezése is jó ötlet lehet esténként. Mivel ezek a légúti fertőzések az orr nyálkahártyáján keresztül jutnak a szervezetünkbe, nem árt, ha karban tartjuk azt. “Amikor sóoldat fecskendezünk az orrunkba, a nyálkahártyáján található apró szőröket térítjük magukhoz, melyek nagyon fontos védelmi vonalat jelentenek a fertőzésekkel szemben. Valójában nem a vírusokat mossuk ki az orrunkból, hanem ezeket a csillószőröket aktivizáljuk” – mondta a szakember. 

Az immunrendszer erősítése és támogatása is nagyon fontos a téli szezonban. Aludjunk eleget, csökkentsük a stresszt és végezzünk rendszeresen testmozgást. “Együnk sok zöldséget és minél többet tartózkodjunk a szabadban, különösen ha süt a nap” – sorolta Dr. Khan.

Mit tegyünk, ha köhögnek körülöttünk?
A háziorvos egyik első és legfontosabb tanácsa, hogy ne spóroljunk a kézfertőtlenítővel. Cseppentsünk belőle párat egy zsebkendőre, és töröljük át vele a telefonunkat, asztalunkat, billentyűzetünket, de akár a kilincseket is lefertőtleníthetjük, hiszen elég nagy az esélye, hogy valaki más is megérintette már előttünk. A köhögés és nátha vírusai akár egy hétig is életben maradnak a kemény, sima felületeken, így az íróasztal, a szék karfája vagy a villanykapcsoló tökéletes táptalaj. Az influenzavírus körülbelül 24 órán át marad virulens ezeken a helyeken. Ám a kórokozók elől nem bújhatunk el teljesen, felesleges a túlzott pánik, ha egy munkatársunknak elkezd folyni az orra, hiszen ha nem az irodában, akkor a kávézóban, a buszon vagy a boltban is elkaphatunk valamilyen légúti fertőzést ebben az időszakban. 

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash