Stefanovics Angéla: „A lefelé néző kutya a kedvenc ászanám”

2020. február 28.
India legértékesebb exportcikke, a jóga meghódította a nyugati világot is: teltházas jógatermek, hetente induló jógaoktató-képzések, egyre szaporodó hétvégi jógás elvonulások, a közösségi médiában folyamatosan posztoló jógaguruk hatalmas követőtáborral – a jógázás növekvő népszerűségének néhány jól érzékelhető megnyilvánulása. Ismert magyar embereket kérdeztünk arról, ők miért kezdtek el jógázni, és hogyan változott meg az életük, amióta rendszeresen gyakorolják az ászanákat. Stefanovics Angéla színésznő mesél a jógával kapcsolatos élményeiről.

Mi volt az első élményed a jógával kapcsolatban?

Nem emlékszem rá, csak annyi maradt meg bennem, hogy eleinte néhány ászana kínszenvedés volt.

Mikor és minek hatására döntöttél úgy, hogy elkezdesz jógázni?

Majdnem 15 évvel ezelőtt kezdtem el jógázni. Akkor épp egy fordulópont volt az életemben, és azt éreztem, végre eljött az idő, hogy kipróbáljam a jógát, amit régóta terveztem.

Mennyit jógázol egy héten és milyen körülmények között?

Sokféle jógafajtát kipróbáltam már, és hatfélét oktathatok is. Jelenleg a Bandha Works Jógaiskolába járok, mysore ashtanga órákra Szalay Istvánhoz. Ezt a jógát minden nap kora reggel gyakorolják – a szombatokat, az új- és telihold napját kivéve. A lányok a menstruáció napjaiban sem végzik.

Mit jelent neked a jóga? Mennyit változott a tested a rendszeres gyakorlástól?

Amiben nekem a legtöbbet segít a jóga, az a koncentráció és a fegyelem fejlesztése. Emellett persze a jógázásnak köszönhetően hajlékonyabb is lettem. A jóga fejleszti a testtudatot és mentálisan is stabilizál. Jótékonyan hat a keringésre, serkenti a belső elválasztású mirigyeket és egyéb más jótékony hatása van a testre és a lélekre egyaránt.

Mi a legnehezebb számodra a jógában?

A meditáció. Nehezen tudom kiüríteni az agyam, megszabadítani a gondolataimat irányító érzelmektől.

Melyik a kedvenc ászanád?

A lefele néző kutya, mert ezt az ászanát mindenki meg tudja csinálni. Nagyon jól nyújtja a derekat, a hátat, a vállat, a kart, a combot, a vádlit, a bokát. Azokat a testrészeket, amelyek általában a legmerevebbek.

Mennyire tudod a jógi életvitelt megtartani? Neked, mit jelent a jógi életvitel?

Szerintem valaki vagy jógi, és akkor azok szerint az elvárások szerint éli az életét, vagy nem az. Olyan nincs, hogy valaki kicsit jógi, vagy félig. Én nem vagyok az, de a jóga a mindennapjaim része.

Van példaképed a jóga világából?

Vannak tanáraim, akiktől sokat tanultam, és felnézek rájuk. Az Atma Center jógastúdióban kezdtem jógázni Gorangánál, a Vigyázó Ferenc utcában egy pincében voltak az órák. Aztán megismertem Major Ágit, akitől nagyon sokat tanultam például a jógaterápiáról. Most pedig Szalay István a mesterem.

Követsz jógázó influenszereket?

Ez most egy fura kérdés, hiszen nemrég Anzselika Habpatron néven magam is elkezdtem influencerkedni, és van is egy videóm, amiben Sütivel (aki egy nyuszi) jógázom. Nézzétek meg ti is, ha van hozzá kedvetek!