A párunk illata a leghatásosabb altató

2020. március 08.
Felejtsük el a levendulát. Egy friss kutatás szerint a párunk pólójának illata lehet a jobb alvás titka. Ráadásul nemcsak altatónak kiváló, de a stresszoldásban is jeleskedik.

Van, akinek a biztonságot és a kényelmet az jelenti, ha a párjuk mellett aludhat. Míg másnak kifejezetten zavaró, ha valaki forgolódik mellette (a horkolásról nem is beszélve). Ám egy friss kutatás eredményei szerint, ha az ágyban a párunk ruhadarabja van mellettünk, kivétel nélkül mindenkinek jobb éjszakája lehet.


A British Columbia Egyetemen végzett kutatásban azok a résztvevők sokkal jobb minőségű alvásról számoltak be, akik a párjuk illatát érezhették egész éjszaka. Ez akkor is hatásos volt, ha a partnerük maga nem volt mellettük. A kutatók 155 személyt vontak be a vizsgálatukba, akiknek két teljesen egyforma pólót adtak párnahuzatként. Az egyik pólót korábban viselte szerelmük, a másik viszont vagy teljesen új volt, vagy egy idegen viselte. A résztvevőknek nem árulták el előre, éppen melyik póló a párnahuzatuk.

Nem mindegy az illat

Hogy a partner sajátos illata a pólóra kerüljön, 24 órán át viselniük kellett a ruhadarabot, tartózkodniuk kellett a dezodor és más, illatosított kozmetikumok használatától, nem dohányozhattak, nem edzhettek és bizonyos ételeket nem fogyaszthattak, mivel azok befolyásolhatták volna a testük illatát. Ezután a pólókat lefagyasztották, hogy megőrizze az egyedi illatot a kísérlethez.

A résztvevők ezután két éjszakát töltöttek egy-egy pólóval, majd kérdőívet kellett kitölteniük arról, hogyan aludtak. Emellett monitorozták is az alvásukat, feljegyezték a mozgásokat és az alvásciklusokat. „A résztvevők sokkal pihentetőbb alvásról számoltak be azokon az éjszakákon, amikor a partnerük illatát érezték. Ezt alátámasztották a műszeres mérések is” – mondta Marlise Hofer, a kutatás vezető szerzője.

Jobb, mint a melatonin

További meglepő dolgok is kiderültek a kutatásból. Hofer eredményei szerint a partner pólója legalább olyan hatásos altatónak bizonyult, mint a széles körben elterjedt melatoninkészítmények, amelyeket az alvás minőségének javítására használnak. „Ugyanazt a hatásosságot tapasztaltuk, amikor valaki a párja illatát érezhette alvás közben, mint ha szájon át szedhető melatoninkészítményt használt volna” – árulta el a kutatás vezetője.

A stresszt is oldja
A párunk illata nemcsak jó altató, de a stresszt is oldja. Marlise Hofer egy korábbi kutatásából már kiderült, hogy ha megérezzük a párunk illatát, azonnal csökken a szervezetünkben a kortizol nevű hormon szintje, amelyet stresszhormonnak is neveznek. Úgy tűnik, egyre több bizonyítékunk gyűlik össze arra, hogy a szerelmünk – még akkor is, ha fizikailag nincs jelen – a biztonságot és nyugalmat jelenti számunkra. Ha legközelebb egyedül kell aludnunk, legyen kéznél a párunk kedvenc pólója. Nagy valószínűséggel életünk egyik legkiadósabb alvásában lesz részünk.

 

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash