Safe Hands Challenge: végre egy Instagram-kihívás, aminek van értelme!

2020. április 04.
Egy új videós kihívás, a Safe Hands Challenge terjed a közösségi oldalakon a koronavírus-járvány hatására. Az Egészségügyi Világszervezet által indított mozgalomhoz, amely a kézmosás helyes technikáját, és magát a kézmosást népszerűsíti, több sztár, köztük például Selena Gomez is csatlakozott már.

Ha körülnézünk a közösségi oldalakon, örömmel konstatálhatjuk, hogy végre egy olyan kihívás terjed, aminek van is haszna és értelme. Ez az új videós kihívás a Safe Hands Challenge (tiszta kezek kihívása), amelyet a #SafeHands vagy #SafeHandsChallenge hashtaggel találunk meg.


Abban hasonlít a korábbi videós kihívásokra, például a jeges vizes őrületre, hogy a résztvevőket arra kérik, posztoljanak egy videót, és jelöljenek meg három embert, akiktől azt kérik, szintén végezzék el a kihívást. Ám a Safe Hands Challenge lényege, hogy megtanítsa az embereket a helyes kézmosás technikájára, és egyáltalán felhívja a figyelmet a személyes higiénia és a kézmosás fontosságára a koronavírus terjedésének lassításában, megelőzésében.

Honnan indult?

A Safe Hands Challenge-et az Egészségügyi Világszervezet (WHO) indította útjára. Először az ENSZ posztolta a videót és a kihívást március 13-án. Ebben a WHO elnöke, dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz vezet be minket a tökéletes kézmosás rejtelmeibe, amely az egyik legfontosabb teendőnk a vírus terjedésének megelőzésében. „Rengeteg dolgot tehetünk, hogy megvédjük magunkat a Covid-19 koronavírussal való megfertőződéstől. Az egyik legfontosabb a rendszeres, biztonságos és hatásos kézhigiénia. Ehhez szappant, vizet vagy alkoholalapú kézfertőtlenítőt kell használnunk” – magyarázta el Gebrejeszusz.

Olvastad már?

Hogyan csatlakozhatunk?

Természetesen nem kell megvárnunk, amíg valaki megjelelöl minket is a saját Instagramra-jára kitett videójában. Lefilmezhetjük, ahogy a megfelelő technikával kezet mosunk, és kitehetjük a saját oldalunkra. Ha így döntünk, érdemes megnéznünk a WHO videóját először a helyes kézmosásról, és győződjünk meg róla, hogy az ajánlott 40 másodpercig mossuk a kezünket.

Mik a helyes kézmosás lépései?

Bár nem ördöngösség a helyes kézmosás elsajátítása, már a kétéves gyerekek is képesek rá, ám ha valamelyik lépés nem teljesen világos, mindenképp érdemes elmélyedni az Egészségügyi Világszervezet oktatóvideójában.
1. Vizezzük be a kezünket (utána zárjuk el a csapot, ne pazaroljuk a vizet).
2. Szappanozzuk be bőségesen a kezünk teljes felületét.
3. Dörzsöljük egymáshoz a tenyereket, majd a jobb tenyerünkkel mossuk meg a bal kézfejünket, és fordítva is.
4. Az ujjbegyeket az ellentétes kéz tenyerében dörzsöljük meg.
5. Fordítsuk egymás fölé a tenyereket, majd kulcsoljuk egymásba az ujjakat, és mossuk át így is az ujjvégeket.
6. Markoljuk meg a hüvelykujjat az ellenkező kézzel, és dörzsöljük át. Ügyeljünk rá, hogy a kézfej oldalsó, hüvelykujj felőli vége se maradjon ki.
7. Mossuk le a kezünket vízzel.
8. Töröljük szárazra a kezünket, majd a törölközővel zárjuk el a csapot.

Hírességek, akik csatlakoztak

Selena Gomez rendelkezik a legtöbb követővel azok közül a sztárok közül, akik csatlakoztak a Safe Hands Challenge-hez. Az ő segítségével 171 millió ember láthatta, hogyan kell helyesen kezet mosni. Az énekesnőt egyébként Ariana Huffington jelölte a kihívásra Cardi B, Gigi Hadid és Olivia Wilde mellett. Villámgyorsan növekszik azon hírességek tábora, akik már posztoltak kézmosós videót az Instagramjukra. Köztük van például Florence Pugh és Dakota Johnson is.

Olvass tovább!

Forrás: Marie Claire USA
Fotó: Unsplash